Doživotni ZATVOR za brutalno nasilje: Osmogodišnji dečak PREMINUO nakon što je noć proveo zaključan u GARAŽI na minusu

K.Ć. Vesti 10.11.2022 17:00 0

Osmogodišnji Tomuš, kako ga je nazvala njegova majka Poljakinja Justina Zubko-Valva, preminuo je u januaru 2020. nakon što je za kaznu proveo noć u hladnoj, negrejanoj garaži, kada je temperatura bila znatno ispod nule

Doživotni ZATVOR za brutalno nasilje: Osmogodišnji dečak PREMINUO nakon što je noć proveo zaključan u GARAŽI na minusu

Shutterstock

Njegov mučitelj - njegov otac, tada policajac NIPD - upravo je proglašen krivim za smrt dečaka. Prema sudu, 42-godišnji Majkl Valva dugo je brutalno zlostavljao svog autističnog sina.

Osmogodišnji Tomas, sin bivšeg njujorškog policajca Majkla Valve, preminuo je 17. januara 2020. od hipotermije. Kada je dečaku, koji je živeo sa ocem i njegovom verenicom Angelom Polinom.

Kada je dečaku pozlilo i došla hitna, njegov Majkl je ispričao da se dečak samo srušio na putu do školskog autobusa.

Ali to nije bila istina. Njujork post je preneo da je tužilaštvo imalo audio materijal iz bezbednosnog sistema instaliranog u kući, koji je tada bio protiv Valve i njegovog partnera. Na snimcima se čulo dete koje pita zašto Tomas ne može da hoda. "Zato što je hipotermičan", odgovorila je Pollina mirno.

Kasnije, žena pita svog verenika zašto Tomas udara glavom o beton. Dečakov otac odgovara: "Zato što mu je jebeno hladno!"

Kako se ispostavilo, Tomas je pre smrti proveo noć - čak 16 sati - zaključan u negrejanoj garaži bez čaršava i ćebadi. Tada, na Long Ajlendu u Njujorku bilo -7 stepeni Celzijusa. Dečaka sa spektrom autizma njegov je otac za kaznu zatvorio tamo zajedno sa starijim bratom, desetogodišnjim Entonijem, kome je takođe dijagnostikovan autizam. Kada su se dečaci ujutru probudili, otac ih je polivao hladnom vodom iz baštenskog creva.

Čovek koji je pozvao hitnu pomoć čekao je oko sat vremena pre nego što je shvatio u kakvoj je stanju dečak. Konačno, 8-godišnjak je kolima hitne pomoći odvezen u bolnicu. Dok je stigao, telesna temperatura mu je pala na 24,5 stepeni Celzijusa. Dečaku nije bilo spasa.

- Nije bilo panike kod roditelja, bili su tako smireni. Većina roditelja paniči i poludi u takvim situacijama – prisećao se tokom suđenja Majklu Valvi spasilac koji je intervenisao u kući policajca 17. januara 2020.

Otac već duže vreme zlostavlja decu

Majkl Valva i njegova verenica Angela Polina izjasnili su se da nisu krivi za optužbe za ubistvo osmogodišnjaka iz nehata.

Suđenje Valvi trajalo je šest nedelja, tokom kojih je predstavljena istorija dugotrajnog zlostavljanja dece.

"Prebiću ih do krvi" - citiralo je tužilaštvo SMS koji je 42-godišnji bivši policajac svojevremeno poslao Polini. Tomasovi učitelji iz škole su svedočili da je dečak uvek bio gladan i da mu je odeća bila prljava, često natopljena urinom.

Bivši osuđeni policajac

U petak, 4. novembra, sud okruga Safolk proglasio je Majkla Valvu krivim za izazivanje Tomasove smrti i ugrožavanje dece.

- Presuda neće oživeti 8-godišnjeg Tomasa, koji je postao žrtva užasne okrutnosti od strane svog oca - osobe koja treba da štiti, brine i voli njega i njegovog brata Entonija bezuslovno. Majkl Valva podvrgao je svoje sinove strašnom nasilju, zanemarivanju i okrutnosti. Sada će platiti za oduzimanje života mladog, nevinog, bespomoćnog dečaka koji je imao ceo život pred sobom - rekao je sudija Rej Tirni.

Kazna kojoj će biti podvrgnut Majkl Valva biće objavljena 8. decembra. Muškarcu preti doživotni zatvor.

Komentari (0)
Loading