Uhapšene žene u Iranu su NAJUGROŽENIJE: Ako su NEVINE, siluju ih uz MONSTRUOZNO versko objašnjenje

K.Ć. Vesti 15.11.2022 13:01 0

Iranski sud je prošle nedelje osudio na smrt prvu osobu optuženu za učešće u "neredima"

Uhapšene žene u Iranu su NAJUGROŽENIJE: Ako su NEVINE, siluju ih uz MONSTRUOZNO versko objašnjenje

Epaimages

Njena starost i identitet nisu otkriveni. Dva meseca nakon smrti 22-godišnjeg Mahse Amini, vlada u Iranu koristi sva raspoloživa sredstva represije da razbije proteste. Mlade devojke koje su zatvorene sa odraslim prestupnicima su posebno ugrožene.

Ujedinjene nacije procenjuju da je za dva meseca od početka protesta uhapšeno 14.000 ljudi.


Iranske vlasti su se od samog početka brutalno obračunavale sa učesnicima protesta koji se od septembra šire širom zemlje. Iranska organizacija za ljudska prava u Norveškoj saopštava da je u neredima ubijeno 326 ljudi, uključujući 50 maloletnika, a još 14.000 je pritvoreno. Najmanje 20 ljudi optuženo je na smrtnu kaznu. Prema rečima novinara Njujork tajmsa, koji su se obratili aktivistima za ljudska prava, kao i roditeljima i rođacima pritvorenih tinejdžera, iranske vlasti žele da se brutalno obračunaju sa, pre svega, maloletnicima koji učestvuju u protestima.

 

 

"Situacija dece je izuzetno teška, stvari polako izlaze na videlo"

Novinari su otkrili da je 14-godišnja devojčica smeštena u ćeliju sa odraslim dilerima droge, 16-godišnjem dečaku koji je marširao u znak protesta razbijen je nos u pritvoru, a 13-godišnju devojčicu su napali policajci u civilu koji su upali u njenu školu.

Uhapšene žene u Iranu su NAJUGROŽENIJE: Ako su NEVINE, siluju ih uz MONSTRUOZNO versko objašnjenje

Epaimages

 

Zvaničnici kažu da su dokumentovali 33 smrti maloletnika tokom protesta, ali je stvarni broj verovatno veći. Advokatske grupe sa sedištem u Iranu kažu da je taj broj bliži 50. Advokati i aktivisti za ljudska prava procenjuju da je u pritvoru između 500 i 1.000 maloletnika, a nejasno je koliko ih je u zatvorima za odrasle.

U centrima za maloletnike deca su primorana da se podvrgavaju bihejvioralnoj terapiji pod nadzorom sveštenika i psihologa, gde ih uče da su počinila grehe i da moraju da prihvate svoje greške. Maloletnicima koji ne žele da se podvrgnu „terapiji” propisani su psihotropni lekovi.

Na snimku koji je Hosein Raesi, istaknuti iranski advokat za ljudska prava podelio sa Njujork tajmsom, službenik za bezbednost je rekao da je vlada dala poverljivu naredbu da sve slučajeve koji se tiču dece "vode stručnjaci za bezbednost i obaveštajci".

"Oni misle da ako uplaše roditelje, mogu da kontrolišu i decu."

Njujork tajms je dokumentovao 23 racije u srednjim školama u gradovima širom Irana, gde su policajci i obaveštajci u civilu ispitivali, tukli i pretresali učenike, ili gde su školske vlasti pretile učenike koji su učestvovali u protestima.

Uhapšene žene u Iranu su NAJUGROŽENIJE: Ako su NEVINE, siluju ih uz MONSTRUOZNO versko objašnjenje

Epaimages

 

"Moja deca nisu bezbedna na ulici i više nisu bezbedna u školi. Svaki dan umirem od straha dok ne dođu kući", rekla je Sara, 50-godišnja majka dve tinejdžerke u Teheranu. Prošle nedelje je žena dobila poziv iz škole i obavestila je da policija u civilu planira raciju u školi i da će zahtevati pristup telefonima učenika. Žena dva dana nije poslala ćerke u školu. Njena 17-godišnja ćerka je svakog dana protestovala sa školskim drugovima, skidajući hidžab i skandirajući "Žene, život, sloboda".

 

 

Tragični incident dogodio se prošlog meseca u srednjoj školi u gradu Ardabilu, gde su upali oficiri paravojne organizacije Basij. Devet maloletnih učenika je hospitalizovano, a 15-godišnja Asra Panahi pretučena je na smrt .

"Porodice dece koja su ubijena ili uhapšena su pod ogromnim pritiskom i ne mogu da kažu istinu ili da daju imena", rekao je Jašar Hakapur, direktor kanadskog Udruženja za odbranu azerbejdžanskih političkih zatvorenika u Iranu.

"Oni misle da ako uplaše roditelje, mogu da kontrolišu i decu."

Devojke su u opasnosti

Branitelji ljudskih prava takođe podsećaju na šokantnu izjavu Hoseina Ali Montazerija, iranskog sveštenika koji je objavio svoje memoare 2002. godine. Knjiga je otkrila šokantne dokumente o zločinima koje je počinio iranski režim.

Najvažniji od ovih dokumenata trebalo je da bude tekst Homeinijeve fetve - verskog edikta koji ima pravnu snagu u klerikalnom Iranu - kojim se naređuje masakr svih političkih zatvorenika. Montazeri je priznao da je silovanje devojaka u zatvorima za mule bila uobičajena i sistematska praksa.

"Nemojte pogubiti devojke. Prvo ih silujte jednu noć, pa ih pogubite." Seksualni napad nije bio ograničen na maloletne devojčice. Sve zatvorenice su stalno bile izložene nehumanom postupanju, a mnoge su poludele usled silovanja od strane čuvara.

Komentari (0)
Loading