Svetsko prvenstvo u Kataru: Radnice HOTELA progovorile o seksualnom uznemiravanju

K.Ć. Vesti 20.11.2022 18:06 0

Problem o zlostavljanju zaposlenih je konačno isplivao i javno na površinu

Svetsko prvenstvo u Kataru: Radnice HOTELA progovorile o seksualnom uznemiravanju

Shutterstock

Problem je izašao na videlo sad tokom FIFA Svetskog prvenstva u Kataru 2022, gde su zaposleni u hotelima navodno maltretirani. 

Organizacija Svetskog prvenstva u Kataru izazvala je kritike celog sveta, posebno organizacija za ljudska prava. Široko je objavljeno da su hiljade radnika u Kataru koji su učestvovali u izgradnji stadiona na meti otkako je zemlja proglašena za organizatora. Sve je, međutim, sve više prijava o nasilju.

Žene se plaše da pričaju o nasilju u hotelima

Od juna 2022. u Kataru je radilo čak 300.000 stranaca - uglavnom iz Afrike i Azije. Mnogi od njih su radili u hotelima, a zbog gužve usled prvenstva, taj broj je i povećan. 

Istovremeno, žene se plaše da direktno govore o svojim iskustvima. Žene se plaše da će izgubiti posao ili biti deportovane. Govoriti o nasilju je veliki rizik, pogotovo što su mnoge zaposlene žene u Kataru hraniteljice svojih porodica. Prema The Guardianu, lokalna policija je najčešće na strani muškaraca te je i strah žena opravdan.

Ipak, odlučile su da svoje priče ispričaju medijima. The Guardian and Fuller Project otkrio je priče pet žena koje su radile u različitim hotelima između 2017. i 2022. godine. Imena su promenjena.

Hope je ispričala kako joj je njen šef u jednom katarskom hotelu više puta davao seksualne predloge. Kada je žena rekla ne, naterao ju je da radi dodatni, neplaćeni posao. Sali je bila čistačica kojoj se gost nabacivao i navaljivao da je poljubi. Kada je svom pretpostavljenom ispričala, rečeno joj je da kao žena "treba da nauči da se nosi sa svojim problemima".

Katarski zvaničnici su rekli da su izvave ovih žena neprimerene i da ni jedna žena nije mogla da doživi tako nešto. FIFA je saopštila da sve optužbe o nedoličnom ponašanju shvata veoma ozbiljno i da ima jasan proces za svakog ko želi da prijavi takve incidente, piše ofeminin.pl.

 

Komentari (0)
Loading