Videla sam njegove prestravljene oči, nije mogao da izgovori ni reč: U poslednjem trenurku je SPASILA život svom sinu, a sada upozorava RODITELJE

K.Ć. Vesti 20.11.2022 21:32 0

Kada se bliži grejna sezona, gospođa Karolina ima velikih problema

Videla sam njegove prestravljene oči, nije mogao da izgovori ni reč: U poslednjem trenurku je SPASILA život svom sinu, a sada upozorava RODITELJE

Shutterstock

Poslednjih 10 godina redovno ide u hitnu pomoć sa sinom.

- Moj muž je našeg 11-godišnjeg sina u poslednjem trenutku na rukama odneo u bolnicu. Marsel je imao 40 temperaturu, gušio se, a zasićenost kiseonikom je bila toliko niska da doktori nisu znali šta da rade - opisuje žena.

Sada apeluje na roditelje da obrate pažnju na karakteristične simptome. Karolininu priču je preneo poljski medonet.pl.

Bolest mog sina se odražava posebno ujutru. Svaki put dobijem dijareju od stresa

Marsel je od detinjstva imao problema sa alergijama i atopijskim dermatitisom (AD). Nažalost, nisam mislila da ove bezazlene, iako zamorne bolesti mogu uticati na njegove i naše živote. Već 10 godina se ponavlja ovaj scenario u grejnoj sezoni: oko tri sata ujutru, naš sin se budi sa nezaustavljivim kašeljem.

Obično je ima temperaturu, diše na karakterističan način (stridor) i ne može da govori jer ima otežano disanje zbog suženih disajnih puteva. Ovo je akutni laringitis, koji je kod odrasle osobe uobičajena, bezopasna bolest, ali kod malog deteta može se završiti tragično.

Onda znam da nemam mnogo vremena – pozovem hitnu i stavim ga na balkon ili otvorim frižider, jer hladan vazduh širi disajne puteve. Za to vreme obučem nešto da ga odvedem u bolnicu, ponekad samo džemper i jaknu preko pidžame. Onda imam oko sat, sat i po da dobijem pomoć. Ako se mom detetu ne daju steroidi na vreme, može da se uguši. Boli me stomak od stresa i imam dijareju , ali znam da nemam vremena za dugu posetu toaletu.

Poslednji napad je bio izuzetno težak. "Na Badnje veče, moj muž ga je na rukama nosio u Urgentni centar. U poslednjem trenutku"

Hitna pomoć odvozi Marsela u bolnicu na ORL. Napadi kratkog daha variraju po težini - ponekad se brzo oporavi, ali ponekad se vratim sa sinom u bolnicu nakon nekoliko ili desetak sati, jer se simptomi opasni po život ponavljaju. To je bio prošli Božić.

U poslednjem trenutku muž je doveo 11-godišnjeg Marsela u Hitnu pomoć. Sin je teško disao, slinio i imao temperaturu preko 40. Videla sam njegove prestravljene oči, nije mogao da izgovori ni reč, samo se mazio sa tatom, koji ga je sam izneo iz auta.

Ranije tog dana, na Badnje veče, moj sin je već jednom bio u bolnici, ali je brzo pušten i preporučena je inhalacja kod kuće. Posle desetak sati, otežano disanje se vratilo i pogoršalo, pa smo ga odvezli u Hitnu u dečju bolnicu.

Bio je u tako teškom stanju zbog niske zasićenosti da nije mogao da uradi osnovne preglede, na primer rendgenski snimak pluća. Bio je pod maskom za kiseonik i imao je 90 odsto. zasićenje. I užasno visoka temperatura . Iz blage panike među osobljem videla sam da mu nije dobro. Situacija je stavljena pod kontrolu u bolnici, ali je Marsel u poslednjem trenutku tamo završio. Kad pomislim da smo za Božić mogli biti na nekom mestu daleko od bolnice, naježim se.

Marsel je prvi put dobio akutni laringitis kada je imao samo godinu i po. Nisam znala šta da radim sa mališanom koje je plakalo i gušilo se u krevetiću dok moj muž nije prepoznao simptome laringitisa, jer je takve tegobe imao u detinjstvu. Često se tako manifestuje početak sezonske virusne infekcije . Brzo je upalio auto i odvezli smo ga u bolnicu. Tada smo dobili instrukciju da se u takvom slučaju pozove Hitna pomoć, jer spasioci znaju gde je dežurstvo ORL date noći.

Laringitis kod dece izgleda sasvim drugačije nego kod odraslih. 

Larinks deteta nalazi se malo više, a ispod sluzokože ima dosta labavog vezivnog tkiva koje voli da nabubri. Dok odrasli obično leče laringitis kod kuće, situacija je malo drugačija za decu, ponekad zahteva bolničko lečenje.

Stručnjaci kažu da se u ekstremnim slučajevima dete mora intubirati kako bi se sprečilo gušenje . Ova vrsta bolesti je veoma opasna za malu decu i može biti opasna po život.

Akutni laringitis kod dece najčešće nastaje zbog virusa (ređe bakterija), pa imaju napade bolesti uglavnom u grejnoj sezoni. 

Ostaje misterija da tako veliko dete još uvek ima tako teške napade bolesti. Uveravali su me da će do školovanja Marsel biti bolje. 

Apelujem na roditelje da ne potcenjuju simptome akutnog laringitisa. Nemojte čekati jutro da vidite doktora ako vaše dete "škripi" kada kašlje ili ima stridor (pištanje). Vreme je onda važno!

Komentari (0)
Loading