Hidžab je bio samo POČETAK: Iran najavio raspuštanje MORALNE policije

K.Ć. Vesti 05.12.2022 09:05 0

Iranska moralna policija biće razrešena sprovođenja „pravilnog” kodeksa oblačenja kod žena

Hidžab je bio samo POČETAK: Iran najavio raspuštanje MORALNE policije

Epaimages

Odluku je saopštio islamski generalni tužilac Mohamed Džafar Montazeri. Službenici su navodno na smrt pretukli Mahsu Amini u septembru - događaj je doveo do izbijanja protesta koji su se brzo proširili širom zemlje.

Protesti u Iranu traju već skoro dva meseca, a stručnjaci za geopolitiku smatraju ih „najvećim izazovom za konzervativni režim poslednjih godina”. Najava raspuštanja moralne policije — čiji su službenici navodno na smrt pretukli 22-godišnju Kurdkinju Mahsu Amini jer joj hidžab nije dovoljno pokrivao kosu — sigurno predstavlja neku simboličnu pobedu. Ali da li je to dovoljno?

Iako je ukidanje policije ustupak, to ne menja u potpunosti situaciju u Iranu. „Policija morala nema nikakve veze sa pravnim sistemom“, objasnio je Montazeri, a citirala je novinska agencija ISNA. Raspuštanje ne znači da će decenijama star zakon biti promenjen, iako je tužilac takođe nagovestio da će zakon koji zahteva od žena u Iranu da nose hidžab "razmotriti" parlament.

Hidžab je bio samo POČETAK: Iran najavio raspuštanje MORALNE policije

Epaimages

 

Izveštaji demonstranata ponavljaju da je zahtev za hidžabom samo jedan od mnogih simbola ugnjetavanja sa kojima se svakodnevno suočavaju. Iako je Aminijeva smrt bila pokretač demonstra, one takođe potiču od opšteg nezadovoljstva javnosti koje proističe iz siromaštva, visoke nezaposlenosti, nejednakosti, nepravde i korupcije koji teško opterećuju narod Irana.

Iz ovih razloga, sama ostavka zamenika policije možda neće biti dovoljna da se ugase protesti koje je vlast brutalno gušila:

„Samo zato što je vlada odlučila da ukine moralnu policiju ne znači da će protesti prestati“, rekao je jedan iranski demonstrant za BBC Vorld Service.

"Čak ni vlada koja kaže da je hidžab lični izbor nije dovoljna. Ljudi znaju da Iran nema budućnost sa takvim ljudima na vlasti. Moramo pocratiti svoja prava", rekla je ona.

"Više nas nije briga za hidžab"

Još jedan demonstrant sa kojim je intervjuisao Bi-Bi-Si deli ovo mišljenje: „Mi demonstranti ne marimo što više nemamo hidžab. Izlazimo bez njega poslednjih 70 dana“, primetila je ona. "Revolucija je sve što imamo. Hidžab je bio njen početak", naglasila je ona, sugerišući da će se zadovoljiti ni manje ni više nego "promjenom režima".

Od Islamske revolucije 1979. godine, u Iranu su prisutni različiti oblici moralne policije. Najnovija je započela svoje patrole 2006. godine. Zvanično poznata kao Gasht-e Ershad, imala je zadatak da sprovodi iranski kodeks oblačenja na osnovu nekih islamskih zakona. Zabranjuje npr. šorts, pocepane farmerke, vidljivu kosu ili drugi oblici odeće koji se smatraju „neskromnim“.

Komentari (0)
Loading