Žene koje pate od ove bolesti skrivaju svoje lice: Elizabeta sa PONOSOM pokazuje simptome retkog poremećaja

K:Ć. Vesti 08.12.2022 12:40 0

Kada je 39-godišnja Elizabet Di Majer još bila u srednjoj školi, primetila je dlake na bradi i iznad usana, koje su nastavile da rastu posle depilacije i postajale su sve dosadnije

Žene koje pate od ove bolesti skrivaju svoje lice: Elizabeta sa PONOSOM pokazuje simptome retkog poremećaja

Shutterstock/Facebook

Nekoliko godina se borila sa dlakama na mestima gde samo muškarci imaju dlake, na licu. Nije mogla da putuje bez pribora za brijanje jer se plašila šta će se dogoditi ako ne obrije lice. Ali konačno je rekla dosta.

Elizabet Di Majer misli da pati od hirzutizma, retkog stanja kod žena koje izaziva prekomerni rast kose. Tačno je da joj nijedan lekar nikada nije dijagnostikovao ovu bolest, jer je izbegavala da ih poseti, ali 39-godišnjakinja veruje da svi simptomi ukazuju na to.

Prestala je da se brije, prihvatila je sebe

Godine 2005. Elizabet se preselila iz Sjedinjenih Država na Maršalska ostrva, koja se nalaze u Tihom okeanu između Havaja i Filipina. „Živela sam na Maršalovim ostrvima i predavala engleski u srednjoj školi“, rekla je Elizabet Di Majer, koju citira Mirror.co.uk. " Žensko uklanjanje dlačica tamo nije popularno, pa sam prestala da brijem i noge i pazuhe. Prvi put sam osetila vetar na nogama, to je čista magija" , kaže ona .

Nakon nekog vremena, takođe je odlučila da prestane da brije dlake na licu . "Odlučila sam da to prihvatim" , otkriva ona . Uprkos rečima kritike, trolovanja, mržnje i mračnih pogleda nepoznatih ljudi na ulici, prihvatila je svoj izgled i potpuno odustala od depilacije.

Elizabet može da računa na svog partnera koji joj je pomogao da prihvati sebe. "Mislim da to ne bih mogla da uradim bez pomoći mog partnera. Predložio mi je da pustim dlake da mi izraste. [...] A kada sam to uradila, insistirao je da se ne brijem."

Šta je hirzutizam?

Hirzutizam je retka bolest koja pogađa 5-10% populacije, devojke i žene. Tamna i gusta dlaka se javlja na mestima tipičnim za muškarce: u predelu iznad gornje usne, brade, grudi, potiljka, lumbalnog dela, stomaka, butina i stopala. Njegov glavni uzrok je povećana koncentracija androgena, grupe muških polnih hormona. Ostali simptomi mogu uključivati slab glas, menstrualne nepravilnosti, neplodnost i akne.

Komentari (0)
Loading