Ugnjetavanje ŽENA ne prestaje: Talibani su uveli nove ZABRANE koje su odmah stupile na snagu - "Avganistan nije zemlja za žene, već kavez"

K.Ć. Vesti 25.12.2022 11:14 0

Ugnjetavanje žena se povećava u Avganistanu

Ugnjetavanje ŽENA ne prestaje: Talibani su uveli nove ZABRANE koje su odmah stupile na snagu - "Avganistan nije zemlja za žene, već kavez"

Shutterstock

Prošlog meseca im je zabranjen ulazak u parkove, teretane i bazene. Odnedavno devojčice ne smeju da idu u srednje škole. Sada je stupila na snagu zabrana avganistanskih žena na univerzitetima.

"To je bila poslednja stvar koju su talibani mogli da urade. Avganistan nije zemlja za žene, već kavez za žene", rekla je Humaira Kaderi za Bi-Bi-Si.

Od kada su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, položaj žena u zemlji se pogoršao. Martovska uredba kojom se devojkama i ženama zabranjuje pohađanje srednje škole i posao uništila je dve decenije obrazovnog i ekonomskog napretka. 

Talibani su pomerili liniju, prvo su zabranili predmete koje su smatrali neprikladnim za žene - kao što su ekonomija, inženjering, novinarstvo i veterina. Govorilo se i o izgledima za potpunu zabranu studiranja, ali je nedavno devojkama dozvoljeno da polažu prijemne ispite. Ali to je bila lažna nada.

Sada BBC citira pismo ministra visokog obrazovanja koje kaže da Avganistanke ne mogu da se obrazuju. Odluka stupa na snagu odmah.

Protesti zbog obrazovanja ugušeni

Žene su izašle na ulice gradova da protestuju protiv zabrane. Talibani su brzo ugušili njihovo okupljanje. Avganistanske žene su uznemirene i govore medijima da su „njihovi životi gotovi.

"Kako da reagujem? Verovala sam da mogu da proučavam i promenim svoju budućnost ili da unesem svetlost u svoj život, ali oni su je uništili", rekla je jedna od njih za Bi-Bi-Si.

SAD su saopštile da će takav potez „imati posledice po talibane“. „Talibani ne mogu očekivati da budu punopravni članovi međunarodne zajednice dok ne poštuju prava svih u Avganistanu“, rekao je državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju. „Nijedna zemlja ne može da se razvije ako je polovina njenog stanovništva ugnjetavana.

Tragična odluka dolazi ubrzo nakon drugih ograničenja za žene poslednjih meseci. U novembru je ženama zabranjeno da ulaze u parkove, teretane i javna kupatila u Kabulu.

Čini se da je ova zabrana bila očekivana. Jedan student je pre nekoliko nedelja za BBC predvideo: „Jednog dana ćemo se probuditi i oni će samo reći da devojkama nije dozvoljeno da idu na univerzitete. Ali smanjenje obrazovanja je nešto za šta niko nije bio spreman.

Bi-Bi-Si javlja da se čak i neki talibani ne slažu oko ograničenja. Nezvanično, neki članovi vlade su rekli da se nadaju i da rade na tome da obezbede obrazovanje za žene.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading