Maloletnu Nadu su roditelji prodali kao OVCU: Njena priča je ODJEKNULA svetom, a evo kako je uspela da izbegne udaju

Vesti 10.01.2023 12:20 0

Nada al-Ahdal se kao desetogodišnja devojčica spasila od braka koji su joj ugovorili roditelji

Maloletnu Nadu su roditelji prodali kao OVCU: Njena priča je ODJEKNULA svetom, a evo kako je uspela da izbegne udaju

Printscreen/Instagram

Tada je sebi obećala da će zaštititi druge devojčice od, kako kaže, „prodaje kao ovce“. Dugi niz godina Nada al-Ahdal se bori i pomaže slabima. Za svoje aktivnosti i „izgradnju društvene svesti“, aktivistkinja je nagrađena nagradom Arapkinja godine.

"Moji roditelji su odlučili da me venčaju kada sam imao 10 godina"

Dolazeći iz Jemena, Nada al-Ahda je ispričala svoju dirljivu priču tokom jednog od svojih govora. "Roditelji su odlučili da me venčaju kada sam imala 10 godina. Bila sam dete, želela sam da učim, želela sam da se igram. Htela sam da budem zubar ili pedijatar, ali jednog dana su mi se snovi srušili, obavestili su moji roditelji da ću se udati i da će se venčanje održati. Znala sam šta će to značiti za mene. Pobegla sam. Pokušala sam da potražim pomoć od ujaka koji bi sigurno stao na moju stranu, ali on bio van zemlje u to vreme. Zato sam zamolila svog prijatelja da snimi događaje koji su usledili. Premašili su moja najluđa očekivanja i nisam mislila da će me to spasiti."

Kada je pre 20 godina Nada saznala da će deliti sudbinu svoje tetke, odlučila je da se bori. Njena rođaka, prinuđena da se uda bez njenog pristanka, nesposobna da više trpi nasilje svog muža, izvršila je samoubistvo.

Snimak u kojem Nada priča o svojoj situaciji stekao je veliku popularnost na Jutjubu. Zahvaljujući prevodu na engleski, priča o mladoj jemenskoj devojci dobila je međunarodni publicitet.

Nada je krenula u borbu za život i slobodu. Nakon nekoliko saslušanja, sud je starateljstvo nad devojčicom dodelio bratu njenog oca, koji živi u prestonici. Nada je na ovaj način stekla šansu za bolje obrazovanje, posebno poznavanje rada na računaru i engleski jezik. Takve lekcije ne postoje u provinciji u kojoj je Nada nekada živela.

Jemenske vlasti nisu bile srećne što je Nada uspela da podeli svoju priču. Po povratku iz Libana, gde je dala intervju, oduzet joj je pasoš i primorana da potpiše relevantna dokumenta u kojima se obavezala na ćutanje.

Nakon što je napustila Jemen, Nada je živela u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Egiptu. Pošto nije imala boravišnu ili studijsku dozvolu, nije mogla da ostane ni u jednoj zemlji duže od godinu dana. Dobila je poziv da dođe u Veliku Britaniju uz nagradu organizacije „Sa i za devojke“.

"Želim da svet zna šta se dešava"

Danas se dvadesetogodišnja Nada al-Ahdal još bori. Studira u Velikoj Britaniji, gde živi sa rođakom.

Aktivistkinja je napisala knjigu "Jedanaestogodišnja žena" i osnovala fondaciju. Ona radi za druge devojke koje su u opasnosti da ih udaju pre vremena.

"Neće svaka devojka u nevolji naći rođaka spremnog da je brani. Zato ne mogu da ćutim, želim da svet zna šta se dešava – ne samo u Jemenu, već i u drugim zemljama", rekla je.

"Devojčice, a ne neveste" slogan je kampanje, koja se fokusira na edukaciju o pravima dece, načinima promene starih navika i drugim načinima izlaska iz siromaštva. Programom su obuhvaćene devojke od 13 do 18 godina koje su bile prinuđene da napuste mesto stanovanja zbog nasilja u porodici, prinudnog braka ili drugih prekršaja. U okviru pomoći, mlade žene uče engleski jezik i imaju lakši pristup učenju na daljinu na međunarodnim univerzitetima.

„One će postati budući mirotvorci: novinari, aktivisti, političari, humanitarni radnici, obnoviće Jemen posle rata“, tvrdi Nada al-Ahdal, koja je za svoje aktivnosti za devojke i žene dobila nagradu za Arapsku ženu godine.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading