Infekcija u porodilištu: Otišla je da se porodi, šest nedelja kasnije PREMINULA JE, hirurg ju je zarazio

Vesti 05.03.2023 10:59 0

Ovo je trebalo da bude najradosniji trenutak u njihovom životu, a završilo se tragedijom

Infekcija u porodilištu: Otišla je da se porodi, šest nedelja kasnije PREMINULA JE, hirurg ju je zarazio

Shutterstock

Kimberli Sampson (29), umesto da se oporavi od carskog reza, počela je da se oseća gore i na kraju je umrla. Ispostavilo se da ju je ubio virus herpesa, koji joj je verovatno preneo hirurg koji je obavio zahvat. Porodica preminule žene optužuje britanski zdravstveni sistem da joj je odugovlačenjem istrage naneo još veći bol i tugu.

Porodica novopečene majke koja je umrla od herpesa nakon što ju je potencijalno zarazio hirurg koji joj je uradio carski rez bore se za pravdu. Kimberli Sampson, 29, umrla je u maju 2018. nakon porođaja u bolnici Kraljice Elizabete Kraljice Majke (KEKM). Njena smrt se istražuje uporedo sa slučajem Samante Malkahi, koja je umrla šest nedelja kasnije nakon što je isti hirurg izvršio carski rez u bolnici Vilijam Harvi, koju vodi ista ustanova.

Njihove porodice čekale su skoro pet godina na odgovore. Istraga je trebalo da počne poslednjih dana februara 2023. godine, ali je odložena zbog zahteva uprave bolnice da se zabrani otkrivanje imena hirurga i babice uključenih u oba slučaja do okončanja istrage. Štampa i advokati porodica protive se takvom podmetanju.

Infekcija u porodilištu

Kako prenosi Dejli mejl, hirurg je navodno zarazio obe žene virusom herpesa. 

Teške herpes infekcije mogu izazvati ozbiljna stanja kao što su encefalitis i meningitis i razne vrste zapaljenja moždanog tkiva kao odgovor na infekciju. Može doći i do diseminirane infekcije, što je kada se infekcija virusom herpesa širi sa jednog područja (kao što su usta) na druge delove tela, što dovodi do potencijalnog otkazivanja organa.

Postoje dve vrste herpesa, herpes simpleks virus tipa 1 (HSV-1) i herpes simpleks virus tipa 2 (HSV-2). HSV-1 se uglavnom prenosi oralnim kontaktom i izaziva plikove koji se obično nazivaju "herpes", ali može izazvati i genitalni herpes. HSV-2 je isključivo polno prenosiva infekcija koja uzrokuje genitalni herpes. Obe vrste herpesa su doživotne bolesti koje su neizlečive.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading