Piše se nova ISTORIJA: Džesika će biti prva CRNKINJA u posadi Međunarodne svemirske stanice nakon VIŠE od dve decenije

Vesti 21.11.2021 12:18 0

NASA-in astronaut Džesika Votkins će sledeće godine otputovati na Međunarodnu svemirsku stanicu. Njen debitantski let u svemir ući će u istoriju

Piše se nova ISTORIJA: Džesika će biti prva CRNKINJA u posadi Međunarodne svemirske stanice nakon VIŠE od dve decenije

Shutterstock

Votkinsova će postati prva crnkinja koja će se pridružiti posadi orbitalnog objekta. NASA je u utorak objavila da će Džesika Votkins doleteti do svemirske stanice u aprilu 2022. sa NASA-inim astronautima Kjelom Lindgrenom i Robertom Hajnsom i astronautkom Evropske svemirske agencije Samantom Kristoforeti.

Posada treba da poleti sa SpaceKs-ove kapsule Krev Dragon sa NASA-inog Kejp Kanaverala na Floridi. Očekuje se da će misija, poznata kao Krev-4, trajati šest meseci.

Prva crnkinja na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Džesika Votkins je geolog sa diplomom sa Univerziteta Stanford i doktoratom na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu. Ona će služiti kao specijalista misije tokom leta posade-4. Aprilska misija će biti njeno prvo svemirsko putovanje.

Iako je nekoliko crnih astronauta posetilo Međunarodnu svemirsku stanicu tokom njene 21-godišnje istorije, većina njih je obično provela oko dve nedelje tokom NASA-inog programa spejs šatlova. Votkins će biti prva crna žena astronaut koja će mnogo duže provesti na ISS-u.

Prošle godine Viktor Glover je postao prvi crni astronaut koji je krenuo u dugoročnu misiju na svemirsku stanicu. Votkins će se pridružiti u aprilu 2022.

Godine 2020, Džesika Votkins se pridružila NASA-inoj grupi astronauta u programu Artemis da vrati ljude na Mesec. Kao deo ove inicijative, NASA želi da prva žena i prva osoba sa bojom kože različitom od bele sleti na površinu Meseca do 2025. godine.

Komentari (0)
Loading