Zbog jezive nesreće u komi je bio 19 godina: Doktori su odustali od njega, a on je otvorio oči i tražio samo jedno

Vesti 22.03.2023 08:00 0

Ovo je neverovatna priča o čoveku iz Arkanzasa koji je "postao slavan" nakon što se čudesno probudio iz kome u kojoj je bio 19 godina

Zbog jezive nesreće u komi je bio 19 godina: Doktori su odustali od njega, a on je otvorio oči i tražio samo jedno

Profimedia

Teri Volis, koji je stekao slavu kao "čovek koji je spavao 19 godina", preminuo je u aprilu 2022. okružen prijateljima i porodicom u bolnici, samo nedelju dana pre svog 58. rođendana. Teri je doživeo užasnu nesreću samo šest nedelja nakon rođenja ćerke Amber u julu 1984. Njegov kamion je sleteo sa mosta i završio u potoku.


Teri je kasnije pronađen, ali nije reagovao na bilo kakve stimuluse, a njegov kamion, koji se prevrnuo u suvom koritu reke, razbijen je o ogradu nakon što je pao sa skoro sedam i po metara. Nesreća je oca jednog deteta pretvorila u kvadriplegičara. U roku od godinu dana od nesreće, Valisovo stanje se stabilizovalo, stanje za koje su lekari verovali da je trajno. Međutim, prkoseći svim medicinskim očekivanjima, Volis se probudio 2003. i zamolio majku za svoje omiljeno piće. U početku je izgovarao samo jednostavne reči poput "mleko" i "mama", ali je kasnije mogao da izgovori pune rečenice, dok na kraju nije povratio sposobnost da govori u potpunosti nakon što mu se mozak sam oporavio od skoro fatalnog sudara. Volis je čak povratio sposobnost da pomera određene delove tela, iako je ostao trajni invalid kao posledica zadobijenih povreda.

Njegovo buđenje je čudo

Volisova porodica opisala je njegovo buđenje kao "čudo" u to vreme i bila je preplavljena emocijama zbog njegovog oporavka uprkos svim izgledima. Verovalo se da je nepokolebljiva podrška i briga njegovih najmilijih doprinela da Volis izađe iz kome. Postao je predmet opsežne medijske pokrivenosti, a novine i medicinski članci su ga nazvali „Čovek koji je spavao 19 godina“. Nakon što je njegov mozak skeniran u medicinskom centru u Njujorku, pretpostavljeno je da je njegov „mozak ponovo povezao neurone koji su ostali netaknuti i formirao nove veze da zaobiđe oštećena područja“. Prema njegovoj čitulji, "Volis je uživao da jede bilo šta u bilo koje vreme. Uživao je u slušanju muzike uživo i voleo je da pije gazirane sokove i imao je divan smisao za humor." Iza Volisa su ostali supruga Sendi, ćerka Amber i baka i deda. Njegova majka je preminula 2018.

Komentari (0)
Loading