Da li je ovo način da se PREŽIVI? Rak joj metastazirao, a zbog terapije je morala sve da RASPRODA

Vesti 29.03.2023 15:40 0

Prodala je auto radi zdravlja. Denisa Takačova (41) bori se sa tumorom dojke. Ali put do njenog oporavka je i dalje skup

Da li je ovo način da se PREŽIVI? Rak joj metastazirao, a zbog terapije je morala sve da RASPRODA

Printscreen/Facebook

Denisa već devet godina živi sa metastatskim rakom dojke. Njena jedina nada za izlečenje je ciljani molekularni tretman. Tumor je metastazirao i na njenu jetru, na sreću, rast metastaza je stao.

Lečenje nije kategorisano i skupo je za osiguravajuća društva, pa je Denisi već četiri puta odbijen zahtev za refundaciju. Nije išla u državno ili privatno zdravstveno osiguranje.

- Iako sam radila i uplaćivala doprinose tokom čitavog perioda rada, od kada mi je dijagnostikovana bolest, ne mogu da dobijem nadoknadu za lečenje - rekla je ona, a prenosi zena.pluska.sk.

Morali smo da prodamo auto da bih mogla da se lečim

Ona ne odustaje i odlučila je da se bori za život. Ona i njen muž su prodali auto da finansiraju lečenje. Denisa kaže da je borba sa vlastima iscrpljujuća, ali ne odustaje.

 

 

- Moram to da dokažem jer još želim da živim. Ali osećam se kao da sam u lošem filmu - kaže ona.

Uvek se dobro brinula o svom zdravlju. Kada joj je dijagnostikovan rak, nije se žalila i malo ljudi je znalo da je bolesna.

Sa samo 32 godine saznala je da ima ozbiljan problem. Razbolela se i pored toga što je bila podvrgnuta redovnim pregledima dojki.

- Našli su mi ciste na dojkama, pa sam redovno posećivala lekara – jednom u šest meseci - otkriva simpatična mlada žena. Njen tumor se na kraju razvio na sasvim drugom mestu. Bilo je neverovatno brzo.

- Bila sam na pregledu u januaru i ništa, ali u junu je tumor već bio nekoliko centimetara - objašnjava Denisa. Razlog je verovatno bila genetska mutacija u BRCA1. Ovo je uzrok raka dojke u mladosti.

Lečenje preko granica

Skoro odmah je počela sa lečenjem. Prvo je bila podvrgnuta bilateralnoj mastektomiji, pa su joj hirurzi uklonili obe dojke.

- Setila sam se toga u Budimpešti i tamo su mi takođe tokom operacije radili povećanje grudi. U Slovačkoj se ovakve operacije rade samo izuzecima - kaže Denisa, koja hvali činjenicu da zbog toga nije doživela šok od buđenja bez grudi nakon anestezije. Njeno zdravstveno osiguranje nije platilo operaciju u inostranstvu.

Zatim je Denisa prošla nekoliko ciklusa hemoterapije i hormonskog lečenja. Na hemoterapiju je uvek išla sa osmehom i dobro raspoložena. Tvrdi da nije tip osobe da obesi glavu i unapred odustane.

Bez dece

Nažalost, ubrzo nakon Deniseovog hormonskog tretmana, nivoi onkomarkera su porasli. Objašnjava da je tumor uspeo da joj uraste u jetru, pa joj je onkolog preporučio lečenje ciklibom. Denisa ih uzima već četvrti mesec, iako je lečenje veoma skupo - ona ​​i suprug su već uložili hiljade evra u lečenje.

- Ne znam šta će biti kada ostanemo bez novca. Moj muž i ja smo morali da odustanemo od želje da imamo decu. Podržavamo jedno drugo. Ali pitam se da li je ovo zaista način da ostanete živi? Koliko dugo možemo izdržati? - Denis odmahuje glavom.

 

 

U proseku, 300 žena umre potpuno nepotrebno svake godine jer se ne podvrgavaju redovnom mamografskom pregledu. To je ono što može otkriti bolest u fazi kada se još može lečiti. Mamografija je trenutno jedina metoda koja može otkriti rane faze ovog raka.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading