Sutra bi bila BALERINA, danas je više NEMA: Baletanke okačene o KLIN, slika jednog nedosanjanog sna

Vesti 04.05.2023 22:00 1

Od ranih jutarnjih sati, ispred škole su se okupljali građani, ostavljajući poruke ljubavi, tuge i podrške, kao i plišane igračke za upokojene mlade živote

Sutra bi bila BALERINA, danas je više NEMA: Baletanke okačene o KLIN, slika jednog nedosanjanog sna

tanjug AP Photo/Armin Durgut

 

Porodice dece koja su izgubila život u jučerašnjem brutalnom činu, danas su se okupile ispred škole kako bi odale počast svojim najmilijima. Pred ogradom škole su se ostavljale zapaljene sveće, cveće, plišane igračke i poruke sa dubokim izrazima saučešća.

Međutim, prizor koji je danas posebno potresao sve prisutne bili su baletanke koje su okačili na ogradu ispred škole. Te male i lagane plesne cipele su svedočile o životu jedne trinaestogodišnje devojčice koja je sanjala svoje snove, ali joj je taj san nasilno oduzet. Njene baletanke su sada ostale na hladnoj metalnoj ogradi, okružene cvećem i plamenom sveća, na usnama slučajnih prolaznika poneki šapat ili molitva, plač, vapaj i želja da se ne zaboravi.

Juče je majka ispratila svoje dete u školu, danas joj pali sveću.

Prizor pred kojim ostajemo nemi. Slika koja nam cepa srce na komade.

Trinaestogodišnja devojčica bi sutra bila balerina, ali danas je više nema. Okačili su o klin njeno "oružje", prerano joj zabranili da pleše. Ugasili mladost, zaustavili snove. Svojom voljom. Bez pokajanja.

Neka nam ovaj prizor služi kao podstrek da se borimo protiv nasilja i da stvaramo bezbednu i bolju budućnost za našu decu.

Ova zajednička inicijativa građana je još jedan dokaz da je u društvu ostalo još ljudskosti i empatije. Njihove poruke i gestovi podrške su pružile utehu porodicama žrtava, kao i celoj zajednici koja je pogođena ovom tragedijom.

Plišane igračke su se posebno izdvojile kao simbol nevinosti i detinjstva. One su postale svojevrsni suveniri koji će ostati kao trajni podsetnik na osam otrgutih detinjstva.

Komentari (1)
Loading
Teo
05.05.2023 06:21

Taj demon im je uzeo sve a on i dalje zivi. Kakav zakon, kakvi sudovi, kakva 'ljudska prava' za psihopate i masovne ubice. Za takve kao sto je on je Inkvizicija.