Ženi iz Kanade dijagnostifikovali NOVU bolest!? Živi u prikolici, bez klime i zbog toga je OBOLELA

Vesti 05.12.2021 22:30 0

Ženi iz nelsona su doktori dijagnostifikovali pomalo neobiču bolest - od klimatske promene

Ženi iz Kanade dijagnostifikovali NOVU bolest!? Živi u prikolici, bez klime i zbog toga je OBOLELA

Shutterstock

Lekar pacijentkinje je zaključio da su toplotni talasi i loš kvalitet vazduha odgovorni za njeno zdravstveno stanje odnosno dao joj je dijagnozu  da pati od klimatskih promena!

Dr Kajl Merit, koji je napisao dijagnozu starijoj ženi iz grada Nelsona u Kanadi koja pati od astme, naglasio je da je ovo prvi put da je klimatske promene naveo kao uzrok nečijih zdravstvenih tegoba.

- Ako ne posmatramo osnovni uzrok, a samo lečimo simptome, nećemo mnogo napredovati u lečenju - rekao je Merit.

Kanadu je u junu pogodio istorijski toplotni talas, nakon čega je usledila sezona gustog smoga izazvana šumskim požarima. Šumski požari su doveli do toga da kvalitet vazduha postane 43 puta lošiji od nivoa prihvatljivog kao bezbednog tokom jula i avgusta, prenosi Independent.

- Mi smo u hitnoj pomoći, brinemo o svima, od najprivilegovanijih do najugroženijih. I teško je videti da su ljudi, posebno najugroženiji u našem društvu, pogođeni. To je frustrirajuće - rekao je dr Merit.

Pacijentkinji, koja je pogođena klimatskim promenama, dijagnoza je postavljena ubrzo nakon toplotnog talasa za koji dr Merit kaže da je direktno doprineo pogoršanju njene bolesti.

- Ona ima dijabetes, ima srčanu insuficijenciju… živi u prikolici bez klima-uređaja - rekao je on, pa dodao:
- Svi njeni zdravstveni problemi su se pogoršali.

Dijagnoza dr Merita dovela je do toga da su drugi lekari u Britanskoj Kolumbiji pokrenuli inicijativu pod nazivom “Lekari i medicinske sestre za planetarno zdravlje”.

- Ovog leta naši pacijenti su iskusili ekstremne vremenske prilike poput ekstremne toplote, suše i jakih požara - navode predstavnici zdravstvenih radnika Kanade.

Komentari (0)
Loading