Dogovoreni brakovi i dalje postoje: Nakon što je devojčica (14) POBEGLA sa svoje svadbe, policija ju je UHAPSILA i bacila u tamnicu, a onda je krenuo PAKAO

Vesti 12.12.2021 20:00 0

Dogovaranje brakova, iako zvanično nezakonito, u Meksiku je i dalje popularna praksa u starosedelačkim zajednicama, kako je saznala 14-godišnja devojčica po imenu Anajeli. Nakon što je uspela da pobegne iz kuće i nije stala na svadbeni tepih, uhapšena je i bačena u zatvor

Dogovoreni brakovi i dalje postoje: Nakon što je devojčica (14) POBEGLA sa svoje svadbe, policija ju je UHAPSILA i bacila u tamnicu, a onda je krenuo PAKAO

unsplash/Marisol Benitez

Anajelina majka je organizovala da se uda za dve godine starijeg komšiju, kako su objavili Njujork post i Svetska ženska organizacija na svom Fejsbuk profilu. Devojka, međutim, nije želela da se uda tako mlada i pobegla je od kuće da se skloni kod svog 15-godišnjeg prijatelja Alfreda. Venčanje je trebalo da se održi u meksičkoj državi Gerero, a njena porodica je dobila skoro 8.500 evra za dogovoreni brek, o čemu je pisao sajt Daili Beast.

Prisilni brakovi u Meksiku su ilegalni od 2019. godine, ali su i dalje dozvoljeni u autohtonim zajednicama. Pristanak majke na udaju maloletne Anajele i njeno zapečaćenje prihvatanjem novca rezultirali su postupcima porodice budućeg mladoženje, koja je potrošila 2.300 evra za pripremu svadbe - angažovana je muzička grupa, zaklana je krava i priređena gozba za svatove.

U selima se i dalje održavaju obavezne svadbe

Slučaj tinejdžerke preuzeo je Abel Barera Ernandez, direktor Centra za ljudska prava Tlahinollan iz Gerera, koji je u intervjuu za Dejli bist otkrio da je Anajeli u početku mislila da ugovoreni brak neće biti ona, već njena starija sestra. Na dan venčanja, kada je saznala zastrašujuću istinu, bez obzira na troškove mladoženjine porodice i prihvatanje novca od strane njene majke, odlučila je da pobegne da se bori za svoju slobodu, život i bezbednost.

Anajeli pripada domorodačkom stanovništvu Miksteka, u kome, prema rečima Abela Barere Ernandeza, mlade devojke tretiraju kao objekte svekrve , koje su nekada bile prinuđene da sklope ugovoreni brak. Po ulasku u mladoženjinu porodicu, na ženu se stavljaju mnoge iscrpljujuće dužnosti, kako je rekao Abel Barera Ernandez:

Žena mora da radi, mora da kuva hranu, mora da čisti, mora da radi u polju, a ako dođe da radi kao zemljoradnica, novac se ne isplaćuje njoj, već njenoj svekrvi.

Porodica mora da se odrekne novca ili će devojka morati da se uda

Nakon Anajelinog nestanka, prema Daili Beast-u, mladoženjina porodica je zatražila od lokalne policije da pomogne u lociranju tinejdžerke. Nakon što je pronađena u kući prijatelja, odvedena je sa njim u zatvor. Tamo je provela oko 14 sati, kako je objavljeno na Fejsbuku Svetska organizacija žena.

Devojčica (14) i njen prijatelj Alfredo pušteni su iz zatvora, ali slučaj još nije završen. Anajelina porodica je obaveštena da moraju dati mladoženjinoj porodici novac koji su uložili u pripremu venčanja ili ... će devojka biti obavezna da se uda.

Prema rečima advokata Nila Arijasa Vitinija, koji je pomogao Anajeli da obezbedi izlazak iz zatvora, slučaj devojke nije lak.

Situacija sa njom je bila veoma teška, jer je jednojezična (govori samo na miksitskom jeziku poznatom kao Tu'un Savi) nepismena, koja nema ni minimalno obrazovanje . U razgovoru sa njom shvatili smo da joj je veoma neprijatno. Čim bi nam progovorila reč, većinu vremena je ćutala.

Anajelinog oca su nedavno ubili nepoznati napadači, ostavivši njenu majku finansijski očajnom i pristala da organizuje venčanje svoje maloletne ćerke.

Devojke se tretiraju kao roba

Španski list El Pais izvestio je u junu da se svake godine u Meksiku trguje hiljadama mladih devojaka i primorava na prinudni brak. Devojčice se tretiraju kao roba za koju je uobičajeno da se plaća oko 4.000 evra i više. Žrtve ove prakse, kada se žale na teške uslove u kojima odjednom moraju da funkcionišu, obično od nasilnika čuju „jednostavan” rezime – „platio sam za tebe”.

U državi Gerero, prisilni brakovi se tretiraju kao transakcija. U oktobru po medijima su kružile informacije o prinudnom braku još jedne tinejdžerke. Nakon udaje, 15-godišnja devojčica je pokušala da pobegne iz kuće svog novog muža nakon što je njen svekar pokušao da je siluje, kako je objavljeno u Daili Beast-u. I ovoga puta policija je intervenisala i dovela do njenog zatvaranja. Prema rečima Abela Barere Ernandesa, činjenica da su devojke pokušale da pobegnu umesto da budu zaglavljene u nasilnom okruženju dokazuje da je došlo do promene pogleda na svet mlade generacije koja pokušava da se izbori za svoja prava.

Komentari (0)
Loading