Tradicionalno SRPSKO jelo koje se danas retko gde pravi: KOSOVSKA FILIJA sa kajmakom je ukusna pita naših baka, a evo kako se SPREMA (RECEPT)

K.Ć Vesti 20.12.2021 19:15 0

Filija je stari kosovski specijalitet, koji se pripremao ispod sača

Tradicionalno SRPSKO jelo koje se danas retko gde pravi: KOSOVSKA FILIJA sa kajmakom je ukusna pita naših baka, a evo kako se SPREMA (RECEPT)

Printscreen/Youtube

Zaboravljena vrsta pite koja se danas retko kada sprema, a uglavnom se služila uz domaće kiselo mleko za doručak ili večeru.

Ovaj recept se najviše koristio na jugu Srbije, odakle i potiče.

Za spremanje je potrebno brašno, voda, jaja, so, kao i kajmak kojim se testo filuje. Smesa za dobijanje ove pite je poprilično slična smesi za palačinke, samo malo gušća. Sama priprema podrazumeva malo više vremena zbog pečenja, ali dobijeni proizvod je vredan svakog truda. Stoga, iako se danas preferiraju zdrava, ukusna i brzo pripremljena jela, kosovska filija je specijalitet koji je vredan svakog utrošenog minuta na spremanje.

Filija se može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača.

Sastojci: 

  • 500 gr brašna,
  • 700 ml vode,
  • 3 jajeta,
  • kašičica soli,
  • 300 g kajmaka

Priprema:

Od brašna, jaja, soli i vode zamesiti testo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača. Tepsiju nauljiti, zagrejati, pa kutlačom sipati testo i ravnomerno rasporediti (kao palačinke), pa peći da porumeni.

Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.

Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala. Prilikom pečenja treba isključiti donje grejače u rerni. Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija. Poslednju koru nije potrebno premazivati.

Pečenu filiju iseći na kocke i služiti vruće, a ukusna je i kad je hladna.

Komentari (0)
Loading