Planinski, ČOBANSKI pasulj sa TARE: Ovakav sigurno niste probali, UKUS će vas raspametiti!

Vesti 23.12.2021 13:35 0

Za izreku "prost kao pasulj" ste sigurno čuli. Iako priprema pasulja nije neka posebna nauka, planiniski pasulj je malo više od prostog jela

pasulj

Shutterstock

Za pripremu planinskog pasulja potrebno je:

 

  • 450 g šarenog pasulja
  • dimljena svinjska rebra rebra
  • 2 litra vode
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka 
  • 1/2 crvene sveze paprike 
  • 1 šargarepa isečena na kolutove
  • Malo celera
  • Sveža kopriva
  • sveža nana
  • sveža majčina dušica
  • biber
  • so
  • aleva paprika
  • brašno

Priprema:

Pasulj bi trebalo da odstoji tokom noći. Narednog dana procediti i isprati pasulj. Zrna ce biti nabubrela i cela. Sipati hladnu vodu i staviti da se kuva na srednjoj vatri 15 minuta. U drugoj posudi prodinstati luk, sitno iseckan celer i šargarepu, pa naliti pasulj, koji ste  prethodno procedili. Dodajte novu vodu i svinjska rebra i kuvajte na tihoj vatri dva do trei sata. u međuvremenu dodajte papriku,so i začine, a pred kraj sitno isečenu majčinu dušicu, koprivu i nanu. Sa nanom ne preterujte, jer može pokvariti ukus, dovoljna su dva do tri lista. 

U manju serpu sipati ulje i dodati  brašno. Pržiti na srednjoj vatri dok brašno ne dobije zlatno žutu boju, zatim dodati alevu papriku i još malo bibera, a na samom kraju i dva sitno iseckana čena belog luka. Spojiti i kuvati još deset minuta na blagoj vatri.

 

Komentari (0)
Loading