Kupus kao NARODNI LEK: Povrće koje ima čudotvorna svojstva i BRZO popravlja stanja organizma

Vesti 23.12.2021 20:40 0

Kupus se od davnina u našem narodu koristi i za hranu, ali i za lek

Kupus kao NARODNI LEK: Povrće koje ima čudotvorna svojstva i BRZO popravlja stanja organizma

Printscreen/Youtube

Kupusu i rasolu se pripisuju čudotvorna svojstva i to sa jakim razlogom.

U našoj narodnoj medicini ovo povrće ima značajno mesto. Listovi kupusa se i danas koriste kao obloga, tako što se stavljaju se na bolna mesta, a sok od kupusa se koristi u lečenju problema digestivnog trakta.

Najzdraviji  je sirov

Najbolje ga je koristiti u sirovom stanju, bilo da ga koristite kao lek ili za detoksikaciju. Naime, dugotrajnim kuvanjem kupus gubi mnogo svojih dragocenih elemenata i postaje prilično nesvarljiv.

Lekovi od kupusa mogu vam pomoći kod sledečih stanja i bolesti:

1. Kašalj

Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj. Sirup napravite  tako što  soku od kupusa dodate jednaku kolicinu šecera (ili čak malo više) i kuvajte na pari dok se ne zgusne.

2. Mamurluk

Posledice pijanstva mogu se suzbiti nakon uzimanja dve velike kašike sirupa od crvenoga kupusa.

3. Čir na želucu

Tri nepune čaše soka svežeg kupusa na dan najbolji su lek za čireve na želucu. Lečenje se sprovodi do ozdravljenja.

3. Promuklost

Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pevači pre izlaska na scenu popiju šoljicu neposoljene supe od kupusa, u koju je umešan jedan žumance.

4. Malokrvnost

Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom pa se preporucuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirovog ili kuvanog na pari. Bilo bi dobro da tokom dana popiju po dve čaše iscedjenog soka.

Šta sadrži rasol?

Blago kiselo slana tecnost koja se dobija vrenjem kupusa.  Rasol je bogat mineralima i vitaminom C kao i kupus a lakši je za varenje jer ne sadrži vlakna. Ako nije preterano slan može se popiti jedna caša i više. Potpomaže varenje i zbog puno minerala otklanja mamurluk. Može se piti kao lek pola čaše dnevno, posle masnijeg obroka jer njegova blaga kiselost potpomaže razlaganju masnoće koje smo uneli tokom bogate trpeze.

 

Komentari (0)
Loading