Novopečene mame, ŠIROM otvorite oči: Najhranljivija UŽINA za bebe, sprema se za JEDAN minut, a košta manje od 200 dinara

Vesti 10.05.2022 10:35 0

Mame će se obradovati kada otkriju za svoje bebe ovu predivnu, hranljivu biljku

Novopečene mame, ŠIROM otvorite oči: Najhranljivija UŽINA za bebe, sprema se za JEDAN minut, a košta manje od 200 dinara

Shutterstock

 

Ukoliko nemate sitnu decu, ili niste zaluđeni zdravom ishranom, sigurno vam amarant više zvuči kao neka vrsta dragog kamena nego kao nešto što se jede. E pa, vreme je da naučite da amarant spada u jednu od najstarijih žitarica koja ima visoke nutritivne vrednosti, mnogo veće od pšenice. Ova bezglutenska namirnica nudi mnogo razloga da je uvedete u svakodnevnu ishranu. Amarant je lako svarljiv, pa se preporučuje mlađoj populaciji. Prebogat je vitaminima i mineralima. Sadrži kalcijum, kalijum, gvožđe, vitamine A i B6, kao i veliku dozu vitamina C. Naročito se preporučuje trudnicama, dojiljama, bebama, maloj deci i fizički aktivnim ljudima. Koristi se kao zrnasta hrana, a može se samleti u brašno.

Novopečenim majkama čije bebe su tek počele da jedu čvrstu hranu, ova namirnica je najbolji saveznik. Amarant u ekspandiranom obliku koji se u svakoj zdravoj hrani može kupiti za manje od 200 dinara za 100 grama, odličan je za pravljenje brzih, zdravih i veoma ukusnih užina i obroka za mališane.

Takođe, možete ga dodati i u potaž od povrća, kako biste mu pojačali kalorijsku vrednost i dobili ukusnu večeru za mališane.

 

Napravite smesu od suvog, orašastog voća, kokosovog ulja i amaranta za ukusni bar koji deca rado grickaju u parku ili šetnji.

Zrno amaranta možete i sami iskokati poput kukuruza. Dodajte vrlo malo ulja ili čak ne morate ni dodavati ulje, a kokice koje dobijete posolite sa malo himalajske soli. Ove kokice su manje, ali zdravije od onih kukuruznih.

Ako ne kupujete ekspandirani amarant, već onaj u zrnu, poželjno je da se pre kuvanja amarant potopi u vodu na par sati jer se tako lakše kuva. Takođe, ukoliko nisu obrađene žitarice se teže vare. Potapanje, kuvanje ili klijanje žitarica smanjuje u njima sadržaj fitinske kiseline. Ono što je važno je da se kuvanjem amaranta ne gube njegova hranljiva svojstva. Amarant se kuva tako što se na jednu šolju amaranta dodaju tri šolje vode i kuva oko pola sata, a potom ostavi da još malo odstoji. Pri kraju kuvanja možete dodati so i začine po želji. Možete ga kombinovati sa prosom, kinoom i pirinčem.

Amarant je odličan za probavu, a preporučuje se posebno trudnicama zbog toga što sadrži folnu kiselinu, ali i bebama, deci i starijim osobama. Slobodno ga uvrstite i u ishranu odojčadi i dece. Jača imunitet i štiti od prehlada.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading