Božićna ČESNICA sa juga Srbije: Sprema se bez kvasca i ima posebno ZNAČENJE u našoj tradiciji

K.Ć Vesti 06.01.2022 10:00 0

Po tradiciji sa božićne trpeze ne sme da izostane slatka česnica sa paricama unutra. Novčić se stavlja jer se veruje da će doneti sreću tokom cele godine onome ko ga izvuče

Božićna ČESNICA sa juga Srbije: Sprema se bez kvasca i ima posebno ZNAČENJE u našoj tradiciji

Printscreen/Youtube

Novčić može da otkupi jedino domaćin i da je čuva pred ikonom.

Ovo je recept česnicu.

Sastojci

  • 600 grama brašna
  • polovina praška za pecivo
  •  četvrtina kašičice sode bikarbone
  • 2 do 3 kašike ulja
  • so po ukusu

Najpre pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte malo soli i dve do tri kašike ulja. Bitno je da se česnica zamesi najpre sa malo osvećene vode. Dodajte mlake vode dovoljno dok testo ne dobije gustinu kao za hleb. Nakon ove pripreme dolazi ono što je najbitnije za dobru česnicu na jugu Srbije: potrebno je dobro umesiti.

Ova pogača mesi se dosta dugo, kako bi se prašak za pecivo i soda u njoj fino rasporedili. Ovako dugo mešenje je neophodno da bi se česnica malo podigla. Ona vam nikako ne može izgledati kao visoka pogača, zato što u ovom slučaju nema kvasca. Krijući, kako ostali ukućani ne bi videli šta se gde nalazi, domaćica u pogaču ubacuje paricu, listić badnjaka, zrno kukuruza i čen belog luka.

Kada dobro umesi pogaču domaćica je premešta u okruglu tepsiju i oblikuje. Dvema viljuškama na pogači se oblikuje krstić. Pogača se peče oko pola sata, sve dok ne dobije finu rumenu boju.

Česnica se lomi za Badnje veče, kada se ukućani okupe da večeraju, pre početka večere. Lomi se na onoliko delova koliko je ukućana, a jedan deo se odvaja za kuću. Deli se u krug, od domaćina kuće, na desno. Onaj ko izvuče paricu iz česnice neće imati problema sa novcem u toku godine. Čen belog luka doneće nekom od ukućana zdravlje, dok se zrno kukuruza i listić badnjaka stavljaju u česnicu kao nešto što je nasleđeno od predaka sa sela, a označava dobru rodnu godinu, bogate šume i situ stoku.

Komentari (0)
Loading