Starinski recept za ŠNENOKLE: Bake su nam stalno spremale i nema ko ih ne OBOŽAVA

K.Ć Vesti 02.01.2022 11:35 0

Šnenokle ili plutajuće ostrvo je desert francuskog porekla, koji se sastoji od snega od belanaca i vanila krema

Starinski recept za ŠNENOKLE: Bake su nam stalno spremale i nema ko ih ne OBOŽAVA

Printscreen/Youtube

Šnenokle imaju mnogo imena: u Francuskoj se zove “plutajuće ostrvo”, u Nemačkoj “snežno jaje”, u Mađarskoj “mleko od ptice”, u Poljskoj “supa ni od čega”.

Sastojci

  • 4 jaja (žumanca i belanca odvojte)
  • 100g šećera
  • oko 2 l mleka
  • 1,5 kašika brašna (ili gustina)
  • 1 kašičica ekstrata vanile
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema

Mutite mikserom belanca dok ne dobijete čvrstu smesu. U duboku šerpu sipajte mleko i dodajte ekstrat vanile i grajte dok ne provri. Kada mleko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena belanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mleko.

Šnenokle kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mleka i poređajte u činiju.

Krem za šnenokle

Žumanca umutite sa šećerom. U tu smesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promešajte.

Mleko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite. Lagano dodajte smesu sa žumancima, neprestamo mešajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle.

Kolač držite u frižideru. Možete ga služiti tako što ćete odozgo narendati čokoladu ili preliti karamelom.

Komentari (0)
Loading