Srbi odvajkada imaju običaj da na BADNJE VEČE mese BADNJAČU: Starinska pletenica za izobilje, a ovo je NAJJEDNOSTAVNIJI i RECEPT za nju

K.Ć Vesti 05.01.2022 14:32 0

Stari pravoslavci su insistirali da se za Badnju večeru priprema neparan broj jela. Nekada je ovo bilo sujeverje, a danas je postao običaj prisutan u većini srpskih porodica

Srbi odvajkada imaju običaj da na BADNJE VEČE mese BADNJAČU: Starinska pletenica za izobilje, a ovo je NAJJEDNOSTAVNIJI i RECEPT za nju

Shutterstock

Uoči Božića, pak, za Badnje veče pripremana je badnjača, obično u obliku dvostruke ili trostruke pletenice na čijem jednom kraju je obavezno bio zaboden orah kao znak mudrosti, mira, plodnosti i dugovečnosti.

Evo i recepta za ovaj starinski specijalitet koji će ulepšati prazničnu trpezu, ali i podsetiti nas na naše korene.

Potrebni sastojci:

  • 40 gr svežeg kvasca
  • 400 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 3 kašičice soli
  • 700 gr brašna
  • 50 ml + 2 kašike ulja

Priprema:

U toploj vodi razmutite kvasac i šećer. Dodajte pola količine brašna, ulje i so, pa dobro promešajte. Nakon toga dodajte postepeno ostatak brašna i nastavite mešanje varjačom dok smesa ne postane gusta.

Kad smesa bude toliko gusta da ne može da se mesi, prelijte je sa 2 do 3 kašike ulja, pa je zamesite ovlaš.

Ostavite tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu. Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti, pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja. Po želji, možete od testa formirati i pletenicu.

Izbockajte viljuškom, premažite uljem i ostavite 20 minuta da odstoji. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni i stavite da se peče oko 25 minuta do pola sata.

Pečena je kada fino porumeni. Pečenu pogaču izvadite, premažite sa malo vode, zamotajte u krpu i ostavite tako da stoji do služenja.

Komentari (0)
Loading