Ovo su DEFINITIVNO NAJZDRAVIJE namirnice za doručak!

Najžena Vesti 12.01.2022 08:00 0

Ne preskačite obrok, ili bar čašu ceđenog soka

Ovo su DEFINITIVNO NAJZDRAVIJE namirnice za doručak!

unsplash.com

Grčki jogurt odlična ideja za jutarnji obrok

Ovaj lagani, kremasti jogurt je pun kalcijuma i proteina, zasitiće vas i držaće vas sitim tokom jutra. U prodavnicama mogu da se kupe različite varijante ovog jogurta. Ipak, najbolje je izabrati običan, nemasni grčki jogurt i dodati mu malo voća po izboru.

Jaja su odličan izbor za početak dana

Do skoro odbacivana kao loša namirnica zbog visokog holesterola, jaja su sada ponovo prihvaćena kao zdrav izvor proteina i hranljivih sastojaka, poput vitamina D, B12, kalcijuma.

Istraživanja su pokazala da holesterol u našoj ishrani ima manje uticaja na nivo holesterola u krvi nego što se mislilo. Zbog velike količine proteina, jaja su odlična za ishranu, posebno za doručak, a po nutricionistima i jedna od najhranljivijih namirnica.

Kada se uz sve ovo doda i njihova laka priprema, jasno je zbog čega su i mnogima omiljena hrana, posebno mladima.

Ideje za doručak sa jajima ne manjkaju, jer jaja mogu da se pripremaju na nekoliko načina. Najzdravija su svakako kuvana. Mogu da se kombinuju sa raznim namirnicama, pa se za doručak često sreću i u sendvičima, salatama, uz povrće, voće ili jogurt, kao glavna namirnica ili dodatak drugim. Uz dijetu sa jajima možete i smršati.

Pšenične klice i integralni hleb kao osnova zdravog doručka

Malo pšeničnih klica učiniće puno za vaše zdravlje. Samo dve kašike daje oko 15% preporučenog dnevnog unosa vitamina E i 10% folne kiseline. Vitamin E je često vrlo malo zastupljen u ishrani ljudi, tako da je ovo dobar način da se doda u ishranu, posebno kod osoba koje ne jedu puno koštunjavih namirnica ili semenki.

Lako je uključiti pšenične klice u gotovo svaki obrok, pa i doručak: pospite ga preko žitarica, promešati ga sa jogurtom ili dodajte u frape.

Ugljeni hidrati su osnova svakog doručka, ali je važan i tip ugljenih hidrata koje se odabere. Jednostavno pravilo je daje najzdraviji hleb od celih zrna pšenice i drugih integralnih žitarica. Da li oni naći u hlebu, tostu ili ćete od njih da napravite mafine, sasvim je sve jedno. Ono što je vašno, je da ovakve namirnice sadrže više vlakana i hranjivih sastojaka nego one napravljenje od belog rafinisanog brašna.

Kad smo kod pšenice, odlična je i pšenična trava.

Sveže ceđeni sok od pomorandže je uvek dobar izbor za zdrav doručak

Ovaj sok je nadaleko poznato, popularno (i ukusno) piće koje se pije ujutru. Pored bogatstva vitamina, ovaj sok je odličan za mršavljenje, a njegova redovna upotreba povezuje se sa smanjenim rizikom od osteoporoze, depresije i nekih vrsta raka. Preporučuje da se sveže ceđeni sok popije odmah nakon pripremanja. Koliko god da ga volite, držite se jedne čaše dnevno, tako savetuju nutricionisti. Ovaj sok ima puno kalorija i šećera i ne bi trebalo da zameni celo voće u ishrani.

Kafa i čaj

Kafa ne služi samo da se brže probudite. Ovaj antioksidans je povezan sa manjim rizikom od nekoliko bolesti (poput dijabetesa i nekih vrsta raka). Naravno, govorim o kafi bez šećera i šlaga, a ako baš morate, dodajte joj malo obranog mleka.

Niste ljubitelj kafe? Čaj ima prilično impresivnu listu zdravstvenih koristi. Ima manje kofeina, pa efikasnije hidrira organizam od kafe, a takođe je bogat izvor antioksidansa i podstiče imunitet, sprečava bolesti srca, dijabetes i neke vrste raka. Iako je svaki čaj zdrav, za zeleni čaj može se reći da je najzdraviji od svih.

Ovsena kaša sadrži dosta vlakana i veoma je dobar izbor za zdrav doručak. Dokazano je da smanjuje holesterol kada se redovno upotebljava. Bogata je omega-3 masnim kiselinama, folatima i kalijumom. Prilikom kupovine, treba izbeći vrste sa ukusom, koje mogu da sadrže puno šećera. Umesto toga,

Komentari (0)
Loading