Tradicionalni RECEPT za čuvenu VASILICU: Pravo je vreme da je UMESITE, samo sledite naša uputstva!

Ž. T. Vesti 13.01.2022 13:44 0

Na sutrašnji dan, kada slavimo Mali Božić i Svetog Vasilija na stolu bi obavezno trebalo da se nađe i drevni, obredni hleb

Tradicionalni RECEPT za čuvenu VASILICU: Pravo je vreme da je UMESITE, samo sledite naša uputstva!

Printscreen/Youtube

To je pogača u koju se za razliku od one božićne, ne stavlja novčić. Lepota srpskih običaja ogleda se u činjenici da se  recept za vasilicu razlikuje se od mesta do mesta.

Recept koji vam mi predstavljamo je univerzalan, lak i sa njim sigurno nećete pogrešiti.

POTREBNO JE: 

  • 20g kvasca
  •  1/2 kašičice šećera
  •  1 kg brašna
  •  1 kašičica soli
  • pola litra tople vode
  • 50 ml ulja

PRIPREMA:

Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u malo vode. Pomešajte brašno, dodajte so, kvasac, vodu i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste  - oko pola sata, otprilike da naraste na debljinu od dva prsta.

Premesite testo. Izbodite viljuškom površinu. Ostavite vasilicu da se odmara oko 30 minuta.

Pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 stepeni  i pecite još oko 20 minuta.

PRIJATNO!

 

 

Komentari (0)
Loading