Napravite NAJUKUSNIJI DOMAĆI SLADOLED koji ste ikada probali

Vesti 23.08.2021 11:54 0

Sladoled je omiljena poslastica leti i obožavaju ga sve generacije. Pretpostavlja se da ovaj ledeni dezert datira još iz 2. veka pre nove ere, ali da je u početku bio dostupan samo vladarima. Tek kasnije je recept za pravljenje sladoleda izašao sa kraljevskih dvorova i njegova fabrička proizvodnja počinje oko 1851. godine u Americi.

Napravite NAJUKUSNIJI DOMAĆI SLADOLED koji ste ikada probali

unsplash.com

Sladoled sa ukusom vanile

Vanila je definitivno jedan od najpoznatijih i najtraženijih ukusa sladoleda, a od drugih se razlikuje prema specifičnoj aromi. Za pravljenje ovog sladoleda u kućnim uslovima najbolje je umesto praha ili štapića vanile koristiti ekstrakte sa ukusom vanile (možete ih pronaći u marketima ili prodavnicama zdrave hrane).

Potrebni sastojci:

3 žumanceta;
300 ml hladnog mleka;
300 ml slatke pavlake;
100 grama šećera u prahu;
2 kesice vanilinog šećera;
1 kašika aroma vanile.

Način pripreme

Pomešati mleko, slatku pavlaku, vanilu i vanillin šećer pa sve to prokuvati. U drugoj činiji umutiti žumanca i šećer u prahu tako da se dobija kremasta tekstura. Na kraju pomešati obe smese, umututi ih i ostaviti da se ohladi.

Čokoladni sladoledi

Čokoladni sladoledi takođe spadaju u omiljene i najpoznatije. Ne postoji jedinstven recept za njihovu pripremu, jer se danas mešaju najrazličitije vrste sastojaka tako da se dobije čist čokoladni ukus ili neka mešavina. 

Milka sladoled

Potrebni sastojci:

300 grama Milka čokolade;
400 ml slatke pavlake;
300 ml kondenzovanog mleka;
1 šolja običnog mleka. 

Način pripreme

Izlomljene kockice čokolade staviti u šerpu, a potom ih naliti šoljom mleka i ostaviti na tihoj vatri da se istope. U činiji umutiti slatku pavlaku guste teksture, a onda dodati kondenzovano mleko i umutiti sve zajedno. Kada se smesa sa istopljenom čokoladom ohladi pomešati sve zajedno i žicom za mućenje sjediniti masu. Preko nje izrendati jednu štanglu čokolade i ostaviti da se ohladi. 

Sladoled sa ukusom nutele

Potrebni sastojci:

2 jajeta;
3 kašike šećera;
1 kesica vanilinog šećera;
300 ml slatke pavlake;
4 kašike nutele (može i domaća nutela ukoliko je imate); 
2 kašike kakaoa;
50 grama lešnika.

Način pripreme

Umutiti jaja, šećer i vanillin šećer. Važno je da ova smesa bude termički obrađena na pari (činiju staviti iznad šerpe u kojoj voda ključa na grejnom telu i tako jaja i šećer mutiti oko 10 minuta). Kada se dobije kremasta tekstura, skinuti činiju i ostaviti da se ohladi. U drugoj činiji umutiti slatku pavlaku, a potom dodati nutelu i kakao pa sve još jednom umutiti. Na kraju je potrebno smese iz obe činije pomešati i žicom ih sjediniti. Po želji sitno iseckati lešnike i ostaviti smesu da se ohladi.

Domaća straćatela

Potrebni sastojci:

10 jaja;
10 kašika šećera;
700 grama kisele pavlake (jedna kofica);
1/2 kilograma krem slaga;
200 grama čokolade za kuvanje;
5 krem bananica.

Način pripreme

Umutiti jaja (ne odvajati belance i žumance) i šećer. U drugoj činiji umutiti šlag gušće teksture. Obe smese pomešati i zatim dodati koficu pavlake pa sve zajedno još jednom umutiti. U novu smesu dodati prethodno iseckane krem bananice i izrendane komadiće čokolade pa kašikom mešati dok se sve ne sjedini. Smesu ostaviti u zamrzivač da se ohladi. 

 

Komentari (0)
Loading