Ovaj HLEB se NE MESI, bolji je nego iz pekare i uspeva svima! (RECEPT)

Najžena Vesti 21.01.2022 09:21 0

Hleb koji se ne mesi nije ništa novo, ali vredi ga se setiti.

Ovaj HLEB se NE MESI, bolji je nego iz pekare i uspeva svima! (RECEPT)

pixabay

Nije zahtevan za pripremu, jedino što vam potrebno je strpljenje. Na kraju svega dobićete mekani vazdušasti hleb s hrskavom koricom koji u zatvorenoj kutiji može stajati par dana, a da se totalno ne izmrvi.

Za ovaj vam hleb potrebna su četiri sastojka – brašno, suvi kvasac, so i voda.

Sastojci:

– 430 g glatkog brašna

¼ kašičice suvog kvasca

– 2 kašičice soli

– 390 ml mlake vode

– Kukuruzne ili pšenične mekinje, po potrebi

Priprema:

U velikoj posudi izmešajte suve sastojke. Dodajte vodu i mešajte dok se sve ne sjedini i više ne bude grudvica brašna. Testo bi trebalo da bude lepljivo i kompaktno. Posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji najmanje 12 sati, idealno 18 sati, na sobnoj temperaturi.

Videćete da je testo za hleb spremno ako je pahuljasto i puno mehurića. Pobrašnavite podlogu za rad i stavite testo. Pospite ga s još malo brašna i lagano ga prema sredini preklopite jednom ili dvaput. Lagano ga prekrijte plastičnom folijom i ostavite da „odmara“ još 15-ak minuta.

Koristeći dovoljno brašna da vam se testo ne lepi za površinu ili po prstima, nežno i brzo ga oblikujte u loptu. Pamučnu krpu dobro prekrijte brašnom, pšeničnim ili kukuruznim mekinjama. Loptu testa spojenom stranom prema dole odložite na krpu pa pospite s još malo brašna, pšeničnih ili kukuruznih mekinja. Prekrijte ga još jednom pamučnom krpom i ostavite da „odmori“ još 2 sata. Testo je spremno kada se udvostručilo u obimu i ne vraća se lako kada ga bocnete prstom.

Barem pola sata pre nego što je testo spremno, zagrejte rernu na 230 stepeni. Dok se rerna zagreva, u nju stavite gusanu, emajliranu ili vatrostalnu posudu. Kada je testo spremno, posudu pažljivo izvadite iz rerne.

Testo pažljivo prebacite u posudu (spojenom stranom prema gore) i lagano protresite jednom ili dvaput. Poklopite i pecite 30 minuta, zatim sklonite poklopac i pecite još 15 do 20 minuta dok hleb ne postane zlatan. Izvadite ga iz posude u kojoj se pekao, na dasku ili rešetku, i ostavite da se ohladi.

Komentari (0)
Loading