Šta da kuvam sutra? Kremasti rižoto sa mesom ili pečurkama koji se topi u ustima

Vesti 27.08.2021 18:00 0

Rižoto je ukusno i iznimno fleksibilno jelo koje se može pripremiti od različitih namirnica – mesa, ribe i povrća uz nezaobilazni naribani sir

Šta da kuvam sutra? Kremasti rižoto sa mesom ili pečurkama koji se topi u ustima

Shutterstock

Da biste dobili ukusni i kremasti obrok potrebno je koristiti rižu kratkog zrna koja je puna skroba te daje najbolje rezultate. Pravi ukus daje joj, ipak, povrćna ili mesna supa koja se postepeno dodaje riži.

Uz to reč je o jelu koje se priprema u jednom loncu pa tako smanjuje količinu prljavog posuđa u kuhinji.

Donosimo vam recept za kremasti rižoto s gljivama i parmezanom koji zahteva nešto truda i pažnje, ali vredi da  se potrudite i da ga napravite.

Sastojci:


300 grama riže
300 grama gljiva po želji
120 ml suvog belog vina
50 grama naribanog parmezana
1,2 l mesne ili povrćne supe
1 manji luk
komadić maslaca
sol i biber
peršin
biljno ulje 


Priprema:


U većem loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu izdinstajte sitno naseckani luk. Za to će vam biti potrebno oko tri do četiri minute. Dodajte naseckane gljive i dinstajte sve zajedno oko dve do tri minute. U lonac ubacite arborio rižu i lagano je pržite oko jedne minute u zagrejanom loncu uz stalno mešanje.
Naspite belo vino i kuvajte sve zajedno oko dve do tri minute dok alkohol ne ispari.
Malo po malo ulivajte pripremljenu supu u rižu uz često mešanje. Kada riža „popije“ svu tečnost dodajte još.
Ponavljajte taj postupak dok ne potrošite svu supu, a riža se nije skuvala do kraja (riža bi trebala biti al dente). Za to će vam biti potrebno oko 20 do 25 minuta termičke obrade na laganoj temperaturi.
Pri kraju kuvanja u rižu dodajte komadić maslaca i naribani parmezan, posolite i popaprite po želji, a sve zajedno ukrasite s malo svežeg peršina.
 

Komentari (0)
Loading