Ime jela izvedeno je iz osmanskog turskog idiomatskog izraza keşkül-i fukara što znači "prosjačka činija".
Sastojci
- 5 dl. hladnog mleka
- 40 g. kokosa
- 60 g. brašna
- 80 g. šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika maslaca
Za dekoraciju
Malo seckanih nesoljenih pistaća ili pečenih lešnika i malo kokosa.
Priprema
U malo veću šerpu stavite hladno mleko, kokos, šećer, vanilin šećer pa lagano sipajte brašno i sve dobro umutite žicom. Sve zajedno stavite na šporet da provri mešajuci.
Kad provri dodajte maslac i mešajte da se otopi.
Sklonite i sipajte u 4 manje posudice (zapremine 1,5 dl).
Svaku prekrijte providnom folijom i ostavite par sati u frizideru.
Pospite sa sitno seckanim nesoljenim pistaćima.
Prijatno!