KEŠKUL RECEPT Sirotinjski desert iz Turske koji se pravi od ŠEST sastojaka, a danas NAJPOPULARNIJI slatkiš među turistima

K.Ć Vesti 02.11.2022 19:50 0

Keškul je vrsta pudinga od mleka poreklom iz Turske. Obično se služi u činiji i jede kašikom. Često se ukrašava kokosovim brašnom ili pistaćima i beličaste je boje

KEŠKUL RECEPT Sirotinjski desert iz Turske koji se pravi od ŠEST sastojaka, a danas NAJPOPULARNIJI slatkiš među turistima

Shutterstock

Ime jela izvedeno je iz osmanskog turskog idiomatskog izraza keşkül-i fukara što znači "prosjačka činija".

Sastojci

  • 5 dl. hladnog mleka
  • 40 g. kokosa
  • 60 g. brašna
  • 80 g. šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika maslaca

Za dekoraciju

Malo seckanih nesoljenih pistaća ili pečenih lešnika i malo kokosa.

Priprema

U malo veću šerpu stavite hladno mleko, kokos, šećer, vanilin šećer pa lagano sipajte brašno i sve dobro umutite žicom. Sve zajedno stavite na šporet da provri mešajuci.

Kad provri dodajte maslac i mešajte da se otopi.

Sklonite i sipajte u 4 manje posudice (zapremine 1,5 dl).

Svaku prekrijte providnom folijom i ostavite par sati u frizideru.

Pospite sa sitno seckanim nesoljenim pistaćima.

Prijatno!

Komentari (0)
Loading