Spremite FALAFEL kao profesionalac: Jedino će uz OVAJ trik uvek da ispadne kako treba

M. G. Vesti 04.03.2022 18:02 0

Reč "falafel" predstavlja prženu kuglicu napravljenu od leblebija, ali i sendvič koji sadrži pržene kuglice.

Spremite FALAFEL kao profesionalac: Jedino će uz OVAJ trik uvek da ispadne kako treba

Pexels

Falafel se služi u pita hlebu i sa prilozima: tahini, humus, kiselo povrće, ljuti sos itd. Poreklo falafela je nepoznato i kontroverzno: Egipat, Palestina, Izrael i drugi narodi tvrde da je falafel njihov recept. U izraelskoj kuhinji se falafel smatra nacionalim jelom.

Sastojci:

- 250 g sirovih leblebija, potopiti preko noći, što duže to bolje

- pola luka (iseckan na krupno)
- 1 čen belog luka
- Šolja i po peršuna i korijandera (2 struka peršuna i 1 korijandera), odnos može da se menja prema ukusu, a može da se koristi i nana
- 3 kašike brašna
- 2 i po kašičice soli
- Kašičica praška za pecivo
- Kašičica mlevenog kardamona
- ½ kašičice mlevenog kima
- Ulje za prženje (oko 1,5 l)

Priprema

U blenderu usitniti leblebije tako da podsećaju na usitnjene orašaste plodove, tekstura da bude između sitne i krupne, tj.da bude i sitnijih i krupnijih delova. Prebaciti u činiju.

Zatim, u blenderu usitniti luk i beli lik, peršun i korijander. Srednje usitnjeno – da se ne pretvoi u pastu.

Dodati ovu mešavinu leblebijama i promešati. Dodati brašno, so, prašak za pecivo, začine. Formirati loptice veličine ping pong loptica. Zagrejati ulje u šerpi. Pržiti loptice oko 5 minita dok ne dobiju tamno braon boju i ne postanu čvrste, okretati u toku prženja. Ostaviti da se ocede na ubrusu.

Servirati sa tahinijem, humusom i prilozima po želji u pita hlebu. Prilozi mogu biti kupus salata, kiseli krastavci, krastavas sa jogurtom, paradajz, nar itd.

Savet - Kuglice falafela su spolja čvrste, a unutra mekane, pre stavljanja u pita hleb ih blago pritisnite, da bi bilo lakše da se zagrizu.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading