Ups! Izgleda da već dugo jedemo POGREŠAN deo MLADOG LUKA

Naj žena Vesti 28.08.2022 17:00 0

Iako postoje ljudi koji ga izbegavaju, drugi jedva čekaju da se pojavi na pijaci kako bi uživali u njegovom ljutkastom ukusu

Ups! Izgleda da već dugo jedemo POGREŠAN deo MLADOG LUKA

pixabay

Zbog karakterističnog mirisa, postoje gurmani koji izbegavaju mladi luk, ali većina, kojoj prija ukus i miris ga jede klot, kao salatu ili ga dodaje u mnoga jela.

Mladi luk pripada zeljastim biljkama, ima izdužene i pljosnate listove. Smatra se da potiče iz centralne Azije, a odatle se raširio i u područje Sredozemlja. Njegova lekovita svojstva bila su poznata još u starom Egiptu, pošto ima antibakterijska svojstva, pa pomaže organizmu da se izbori sa bakterijama i virusima.

Utiče na zdravlje kostiju

Sadrži vitamin K koji će pomoći većoj apsorpciji kalcijuma u organizmu. Samo jedan luk sadrži oko 20 odsto preporučene doze vitamina K, koji je važan za gustinu i čvrstinu kostiju, piše "D'elephant.au"

Međutim, ove nastaje zaplet! Zeleni deo mladog luka ne treba da se baca, pošto sadrži pravi izvor zdravlja.

Dobar vid

Sadrži dosta karotenoida koji pozitivno deluju na zdravlje oka. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, koji je direktno zaslužan za dobar vid.

Štiti naše srce

Sadrži antioksidanse koji štite ćelije u telu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Može da poboljša cirkulaciju krvi i spreči trombozu.

Snižava holesterol

Zeleni deo mladog luka često bacimo, a tu se nalazi pravi izvor zdravlja. Smatra se da snižava holesterol i reguliše nivo šećera u krvi.

Komentari (0)
Loading