Koliko BRAŠNO može da stoji: Ima načina da mu PRODUŽITE ROK, a evo kako da znate da li je pokvareno

M. G. Vesti 05.11.2022 09:27 0

Izazovna i neizvesna vremena većinu ljudi su naterala da se obezbede sa pojedinim namirnicama, a naročito brašnom.

Koliko BRAŠNO može da stoji: Ima načina da mu PRODUŽITE ROK, a evo kako da znate da li je pokvareno

Shutterstock

Rafovi u prodavnicama preko noći postali prazni. Upravo zbog toga što su mnogi u svojim domovima napravili zalihe, nije loše znati koliko brašno može da traje i kako izgleda kada se ono pokvari. Iako je brašno toplinski obrađena namirnica te samo po sebi sadrži mali deo vlage, s brašnom je takođe potrebno pravilno rukovati.

Obično brašno najbolje je upotrebljavati 6-8 meseci nakon ispisanog datuma, dok je celokupno najbolje upotrebljavati 4-6 meseci nakon istog. Kako bi produžili rok trajanja brašnu, možete da ga držite u frižideru ili čak zamrzivaču. Čuvanjem brašna u frižderu možete da mu produžite rok i do godinu dana, dok ga držanjem u zamrzivaču možete produžiti i do dve-tri godine.

Ključnu ulogu igra i vrsta brašna, a najdruže traje ono obično belo, dok ono sa celovitim zrnom - uključujući i integralno, ima kraći rok.

Kako izgleda pokvareno brašno?

Jedan od najboljih pokazatelja da se brašno pokvarilo je miris. Ukoliko uočite da je brašno poprimilo miris - uglavnom užegao, to je verovatno znak da se od njega morate oprostiti, pa čak i ako rok pokazuje drugačije. Vredi i suprotno, ako je rok istekao, no brašno i dalje nema nikakvog mirisa - možete da nastavite da ga koristite neko vreme.

Znak da se brašno pokvarilo može da bude i kada ono promeni boju ili se pojave plesan ili moljci.

Do pojave moljaca uglavnom dovode vlažnost ili visoke temperature, no čak i ako brašno spremite na tamno mesto u špajzu, niste završili svoj posao. Najbolja opcija da ga zaštitite od insekata i plesni je da ga ne držite u papirnim vrećicama, već da brašno čuvate u zatvorenoj tegli ili frižderu.

Potrebno je da to bude suvo i tamno mesto.

Toplota i sunčeva svetlost mogu da pokvare brašno i ranije nego što piše na poleđini pakovanja, stoga se potrudite da je udaljeno od rerne ili drugih izvora toplote i svetlosti.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading