Originalni recept za PRAVI LANGOŠ: Omiljeno jelo za celu porodicu

M. G. Vesti 15.03.2022 11:00 0

Vazdušaste i mirisne, ove lepinjice će postati vaš omiljeni doručak.

Originalni recept za PRAVI LANGOŠ: Omiljeno jelo za celu porodicu

Printscreen/ YouTube

Vrućem i slasnom testu retko ko može da odoli, a pogotovo kada je reč o tradicionalnim i originalnim receptima. Langoš je poznati mađarski specijalitet, a popularan je i na severu naše zemlje. 

Ovo testo je u Vojvodini poznato kao "mađarske mekike", a naše domaćice ih spremaju na malo drugačiji način. 

Sastojci:

- 450 gr brašna
- 25 gr kvasca
- 180 gr kisele pavlake
- 1 kašičica šećera
- 2 čena belog luka
- 200 gr kačkavalja
- 3 kašike ulja
- so
- 1,5 dl vode
- ulje za prženje

Priprema

Mleko zagrejte tako da bude mlako, vodite računa da ne proključa. Sipajte ga u posudu, pa dodajte kvasac i šećer i ostavite 5 minuta da se kvasac aktivira. U dublju posudu stavite prosejano brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i sipajte kvasac sa mlekom i ulje. Sve promešajte, pa sipajte malo mlake vode.

Testo bi trebalo da bude malo mekše. Mesite sve dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Preko testa stavite krpu ili najlon kesu i ostavite da odstoji na toplom sat vremena. Nadošlo testo premesite još jednom, a zatim odvajajte manju parčad, pa napravite formu deblje palačinke i rastanjite je prstima.

Tiganj zagrejte i sipajte veću količinu ulja. Testo pržite s obe strane u vrelom ulju dok ne dobiju rumenu boju. Beli luk iseckajte sitno i pomešajte ga sa kiselom pavlakom, a kačkavalj izrendajte na krupno rende. Langoše premažite pavlakom u koju ste dodali beli luk, a zatim ih pospite kačkavaljem.

Služite ih tople, a biće ukusni i sledeći dan.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading