Štrudla sa makom na POSTAN način: Nezamenjiva poslastica naših baka, obožavaće SVI koji je probaju

Vesti 18.03.2022 18:10 0

Ukusom se uopte ne razlikuje od redovne štrudle, a ne morate ni da čekate testo da naraste

Štrudla sa makom na POSTAN način: Nezamenjiva poslastica naših baka, obožavaće SVI koji je probaju

Shutterstock

Sastojci za testo:

200 ml vode

1 kašika šećera
7 gr suvog kvasca ( 20 – 25gr svežeg )
125 gr margarina
450 gr brašna + da se testo razvuče

Nadev:

400 gr mlevenog maka
150 gr šećera
2 kašike griza
300 ml čaja od  kamilice ili koji volite
4 kašike pekmeza, najbolje domaći, ne mnogo čvrst

Priprema: 

Preliti dve kesice čaja vrelom vodom i ostaviti minut – dva. Izvaditi kesice, dodati griz i šećer pa promešati.

Ovom masom preliti mak, radite dok je sve još uvek vrelo, izmešati pa dodati pekmez.
Pogledajte da li je pregusto, ne sme biti mrvičasto, nego mazivo, ali opet ne preretko kako ne bi curelo.

Stavite da se smesa hladi

Štrudla sa makom na POSTAN način: Nezamenjiva poslastica naših baka, obožavaće SVI koji je probaju

Shutterstock

 

U vruću vodu razmutite kvasac i šećer i ostaviti pet minuta. 

Pola mere brašna istresti u posudu, dodati iseckan margarin. Margarin neka bude sobne temperature kako bi se lakše ugradio u testo.
Zatim kvasac naliti u testo. 

Podelite testo na dva dela  a u pleh stavite obavezno papir za pečenje. 

Razviti testo na dužnu i širinu pleha, pa naneti pola nadeva preko cele površine. Imaćete dovoljno smese pa se nemojte brinuti da li možete svuda da razvučete.

Zatim uvijati, prvo malo širi deo do vas, prebaciti pa onda sa leve strane pa sa desne malo uviti te krajeve, a onda od sebe uviti celu štrudlu.

Isto uraditi i sa drugim testom. Otopiti malo margarina pa premazati testo i izbušiti nakoliko rupica kak se gornaj koa ne bi naduvala i odvojila.

Staviti u hladnu rernu pa uključiti na 180 stepeni i ostavite je tačno sat vremena da se peče. 

Pečenu strudlu premazati margarinom i ostaviti da se ohladi.

Prijatno!

Komentari (0)
Loading