Kako da znate da je MESO SVEŽE: Potrebno vam je svega NEKOLIKO SEKUNDI da obratite pažnju na ključnu stvar

M. G. Vesti 30.03.2022 16:15 2

Kupovina mesa mnogima zadaje muke jer nikada nismo sigurni koliko je sveže, a evo koji su glavni pokazatelji.

Kako da znate da je MESO SVEŽE: Potrebno vam je svega NEKOLIKO SEKUNDI da obratite pažnju na ključnu stvar

Alo

Bilo da meso kupujete u velikim trgovinskim lancima ili u mesari u kraju uvek se pitate da li ste odabrali najbolji komad mesa. U poslednje vreme mnogo je nedoumica oko toga šta jedemo, pa vam zato otkrivamo kako da uočite razliku između neispravnog i svežeg mesa. Sveže meso ima ujednačenu boju, a to je najčešće i znak kvaliteta. 

Iskusni mesari kažu da se sveže meso kupuje nosom i okom. Prilikom kupovine obratite pažnju na boju, miris i teksturu mesa, a u nastavku teksta otkrijte o čemu posebno da povedete računa kad kupujete određene vrste mesa.

meso

Shutterstock

 

Svinjsko meso

Kad kupujete svinjsko meso vodite računa da bude svetloružičaste boje jer je to znak da je sveže. Crvena boja mesa ukazuje na to da je meso staro. Takođe, sveža svinjetina je čvrste, fino protkane strukture i ne sme da bude lepljiva ili sivkasta.

Juneće meso

Ako je junetina sveža odmah će vam u oči upasti njena lepa crvena boja i čvrsta tekstura. Treba da bude prošarana sitnim, a ne debelim žilicama. Grube i žute masne žile upućuju na to da je meso verovatno od starijeg grla. Ako na komadu junetine primetite primese sive ili crne, ne kupujte je jer je sumnjivog kvaliteta.

Pileće meso

Sveža piletina treba da bude normalnog mirisa, svetle boje i ne sme da bude tamna oko kostiju jer je to znak da je stara. 

Kako da znate da je MESO SVEŽE: Potrebno vam je svega NEKOLIKO SEKUNDI da obratite pažnju na ključnu stvar

Shutterstock

 

Ako je prsna kost mekana i savitljiva, onda je reč o mladoj živini. Najlakši način da proverite da li je zapakovana piletina sveža jeste da je pipnete. Ako ostane udubljenje, znači da nije sveža, a ako ne ostane sveža je.

Jagnjeće meso

Sveža i kvalitetna jagnjetina je ružičaste boje, a meso je čvrsto i elastično. Kad ga pritisnete prstom, odmah će se vratiti u početni položaj. Ova vrsta mesa ima specifičan miris, a da li je prethodno bila zamrznuta prepoznaćete baš po tome što miriše manje od sveže ili uopšte nema nikakav miris.

Najveći rizik je mleveno meso

Najviše nedoumica imamo prilikom kupovine mlevenog mesa jer ne znamo šta nam sve mesari u njega podvaljuju. Međutim, i to može lako da se reši ako se pridržavate jednog pravila.

Nikad ne kupujte izloženo i gotovo samleveno meso jer je pitanje koliko tu zapravo uopšte ima čistog mesa. Uvek tražite od mesara da vam ga samelje pred vašim očima i tako ćete znati šta kupujete. Ovo možda jeste malo skuplja varijanta, ali je daleko bezbednija.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (2)
Loading
MESAR
30.03.2022 18:41

Sram vas,bre,bilo da me onako,na"meviđeno"optužujete da podmećem-podvaljujem na mlevenom mesu.Nema jednog objavljenog teksta,a da me neko ne optuži za podvalu,prevaru ili ko zna šta sve ne.Kad mi kupac dođe sa predubeđenjemja moram da se branim ni kriv ni dužan.Tako danas,tako sutra,prekosutra,pa dokle?dok ne"puknem"skinem mantil i na zapad gde me kupac i ne vidi,a ovaj traženi posao u struci odmah se dobija....Znam i ja da ima takvih,nepoštenih"kolega",kao i u svim drugim profesijama,ali....Drugo i osnovno, kako neko zamišlja da izloženo meso u zatvorenoj rashladnoj vitrini može i sme da se pipa prstima,miriše ili nešto drugo da"proverava"na mesu,onako kako vi to savetujete čitaocima ovog teksta.Možda na zapadu,zapakovano i u otvorenom rashladnom uređaju.E,tu sve to možete jer i onako je sve zapakovano u stiropor,plastiku ili nešto treće,ništa ne miriše i sve ima isti "i miris i ukus"-jabuka,grožđe,paradajz ili meso,sve je veštačko.Prelepo na oko,preteško na vagi i buši džep.Znam,bio,obilazzio i proveravao.Možete li da zamislite prelepu na oko,vakuum pakovanje prošarane slanine,a..a.. ona nije slana nego SLATKAAA...k*o baklava!Sve to i nas čeka uskoro.Treće,dokle više generalizacija MESARA?Ja lično i ogroman broj mojih kolega,koje i poznajem,radimo ČASNO I POŠTENO i profesionalno obavljamo svoj posao,onako kakvi su naši propisi i zakoni.Slabo nešto pominjete po zlu neke policajce,saobraćajce,doktore,sudije,advokate,direktore,tajkune,političare...a o nepoštenim,podplaćenim,prodatim i lažljivim "novinarima" NIŠTA?Hvala!!!

Neki mesar
06.04.2022 09:48

Ja bih ipak kupcima posavetovao da urade isto sto urade kad ih zaustavi neki saobracajac,kao kad Im je neophodan medicinski tretman u drzavnoj bolnici.. kao kad treba da se zavrsi neka dozvola, prodje tehnicki pregled vozila.. I mnogo jos toga.. podmitite I mesar I uvek ce te jesti sveze I kvalitetno meso