Recept za starinski ĆUŠPAJZ: Ovo jelo vraća sećanje na DETINJSTVO i mirise iz BAKINE kuhinje!

Vesti 31.03.2022 15:04 0

Ćušpajz je jeftino jelo i jedno od najstarijih variva na našim prostorima

Recept za starinski ĆUŠPAJZ: Ovo jelo vraća sećanje na DETINJSTVO i mirise iz BAKINE kuhinje!

Shutterstock

Sama reč ćušpajz je nemačkog porekla i znači prilog ili dodatak jelu. Međutim, u našim krajevima se služilo kao kompletan obroka, a i dans ga možete pripemiti za ručak.

Jelo je posebno tipično za Vojvodinu, tačnije za Banat, ali su ga i u drugim krajevima Srbije rado servirali, naročito u jesenjem i zimskom periodu kada je i vreme kiselog kupusa, koji je najbolja salata uz ćušpajz.

Ovo je osnovna, starinska verzija, ali u ovo jelo možete da dodate i drugo povrće po izboru poput kukuruza šećerca, paprike i prokelja.

Sastojci: 

  • 1glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 200 g graška
  • 250 g boranije
  • 3 krompira
  • ½ kašike brašna
  • ½ kašike slatke začinske paprike
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • malo bibera
  • 100 ml kuvanog soka od paradajza
  • peršun

Priprema:

Crni i beli luk sitno iseckajte i propržite na ulju. Nakon toga dodajte iseckanu šargarepu i krompir, pa grašak i boraniju. Nalijte vodom i sipajte sok od paradajza. Kuvajte dok povrće ne omekša.

Potom napravite zapršku od ulja, brašna i začinske paprike. Prelijte ćušpajz, pospite iseckanim peršunom i začinite po ukusu.

Komentari (0)
Loading