Ovo je recept za JEDINI hleb koji TOPI salo: Pun je hranljivih sastojaka koji NISU teški za stomak, jedite ga bez giže savesti

M. G. Vesti 02.04.2022 13:52 1

Ko kod da je poželeo da smrša verovatno je najpre počeo da izbegava hleb i proizvode od belog brašna.

Ovo je recept za JEDINI hleb koji TOPI salo: Pun je hranljivih sastojaka koji NISU teški za stomak, jedite ga bez giže savesti

Shutterstock

Šta ako vam kažemo da sada možete da uživate u sveže pečenom hlebu i pritom mršavite. Predstavljamo vam Jezekiljev hleb.

U moru različitih dijeta i brzih rešenja za skidanje kilograma hleb i ugljeni hidrati važe za neprijatelja broj jedan. Zaboravljamo da nije svaki hleb napravljen od istih sastojaka, i samim tim štetan. Neke vrste hlebova vam mogu pomoći ne samo da kilažu dovedete u red, već i da poboljšate celokupno zdravlje.

- I najobičniji hleb može biti deo zdrave ishrane, ali neke opcije su bolje kada je reč o mršavljenju i skidanju masnih naslaga - rekla je Loren Manaker, medicinski stručnjak. Njena preporuka je Jezekiljev hleb.

O kakvom hlebu je reč?

U jednom parčetu tog hleba ima 80 kalorija, 0,5g masti (0% zasićenih), 15g ugljenih hidrata (od čega 3g vlakana) i 5g proteina.

Napravljen po posebnom, sporijem postupku i pun je sastojaka koji će prijati vašem organizmu. Tu su pšenica, ječam, proso, spelta i mahunarke. Zajedno, ove namirnice čine moćnu kombinaciju proteina i sadrže čak 18 amino kiselina uključujući svih devet koje su neophodne našem organizmu. Proces sporog pečenja onemogućava da se izgube prirodna vlakna i vitamini iz žitarica. Nasuprot uvreženom mitu o tome da hleb goji, stoji činjenica da žitarice od celog zrna mogu biti uspešan, čak i ključni saveznik u skidanju kilograma, nasuprot belom, prerađenom hlebu.

Prema studiji objavljenoj u World Journal of Diabetes, zamenom prerađenih žitarica onima od celog zrna doprinosite gubljenju kilograma. Veruje se da glavni razlog leži u visokom nivou vlakana koji su povezani sa stomačnim mikrobima i zdravljem metabolizma. Zbog dijetetskih vlakana, hleb od celog zrna žitarica (Jezekiljev hleb), čini da ostanete siti duže. Neprerađene žitarice sadrže manje šećera pa pomažu u smanjivanju masnih naslaga.

Hleb

Shutterstock

 

Visok sadržaj vlakana i proteina po samo jednoj porciji ovog hleba neće povisiti nivo šećera u krvi, pa ćete masne naslage gubiti lakše. Na ovaj način možete da uživate u hlebu i svim namazima bez griže savesti.

Recept za Jezekiljev hleb

Sastojci:

- 8 šolja pšeničnog brašna od celog zrna

- 4 šolje ječmenog brašna

- 2 šolje skuvanog i izgnječenog sočiva

- pola šolje mlevenog prosa

- pola šolje raženog brašna

- šolja i po vode

- kašičica soli

- 4-6 kašika maslinovog ulja

- 7 grama sirovog kvasca ili kašika suvog kvasca

- pola šolje tople vode

- 1 kašika meda

Priprema

Otopite kvasac u toploj vodi i medu i ostavite da odstoji 10 minuta. Pomešajte pšenično, raženo brašno, proso i ječam.

Potom umešajte sočivo i ulje sa malo vode i izblendajte, a onda sipajte u posudu sa ostatkom vode. Dodajte mešavinu brašna i otopljeni kvasac, dodajte so i ostatak brašna. Kada umešate smesu izručite je na površinu blago prekrivenu brašnom i mesite testo dok ne postane glatko. Stavite testo u nauljenu posudu i sačekajte da naraste duplo.

Ponovo izmesite testo, isecite ga na četiri vekne i ostavite da još naraste. Pecite na 375 stepeni 45 minuta.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
MS
03.04.2022 08:29

Kad prepisujete recept treba i da ga proverite. Na 375 stepeni 45 minuta bi se dobio ćumur. Očigledno je 375 ° Farenhajta tj 190 °C