Napravite PIJANO PILE na pivskoj FLAŠI: Meso će biti sočno i mekano, a kora HRSKAVA i zlatna

K.Ć. Vesti 07.04.2022 12:52 0

Pečena piletina na flaši je ukusna ideja za večeru za celu porodicu. Ima odličan ukus. Kora je hrskava spolja, a meso iznutra veoma sočno

Napravite PIJANO PILE na pivskoj FLAŠI: Meso će biti sočno i mekano, a kora HRSKAVA i zlatna

Shutterstock

Recept za piletinu pečenu u boci ne oduzima mnogo truda. Međutim, to zahteva strpljenje. Prvo, dok se piletina ne marinira. Zatim moramo sačekati da se ispeče. Princip vremena pečenja je veoma jednostavan. Pečemo ga na 180 stepeni Celzijusa sat vremena na svaki kilogram težine piletine. Stoga, ako je težak 2 kg, onda ga pečemo dva sata.

Možemo ga napraviti u dve verzije. Prvi je piletina pečena na flaši piva . Pospite malo soli u pivo svakih pola sata dok se peče. Zahvaljujući tome, počeće da se peni i da teče iz boce. Piletina okupana pivom će biti sočna i dobiti aromu piva.

Možemo pripremiti i verziju bez piva. Dobro će funkcionisati za večeru pripremljenu za decu. Tada je dovoljno pivo zameniti vodom. Tokom pečenja voda će ispariti kroz otvoreni grlić flaše. Ovo će povećati vlažnost u rerni, koju će meso poprimiti, a takođe neće biti tako suvo.

Govoreći o bočici, vredi zapamtiti da je pre pečenja treba natopiti i dobro oprati kako bi se uklonila nalepnica i lepak. Zatim, pre nego što stavimo piletinu na flašu, oparite je u ključaloj vodi.

Drugi veoma važan element ovog recepta je mariniranje piletine. Najbolje je ostaviti u marinadi preko noći. Mariniramo ga spolja i iznutra. Ovo će ga učiniti zaista ukusnim.

Sastojci za piletinu

  • 1 piletina bez utrobe
  • 1 boca piva
  • dodatno povrće sa kojim ćemo po želji poslužiti piletinu
  • malo folije

Sastojci za marinadu

  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice slatke paprike
  • 1 kašičica ljute paprike 
  • 1/2 kašičice origana
  • prstohvat bibera
  • prstohvat kurkume
  • prstohvat karija
  • so

Priprema

Piletinu marinirati nekoliko sati ranije, po mogućnosti čak i dan pre serviranja. Zahvaljujući tome, pile će povući sve začine i biće preukusno. Stoga, prvo utrljajte piletinu solju. Zatim pomešajte ostale sastojke za marinadu u činiji. Pripremljenom marinadom premažite celu piletinu spolja i iznutra. Umotamo je prozirnom folijom, stavimo u posudu i stavimo u frižider.

Piletina treba da provede najmanje 2-3 sata u marinadi. Dobićemo najbolje rezultate tako što ćemo ostaviti da se marinira 12 ili čak 24 sata.

Kada je piletina već marinirana, možemo preći na sledeće korake vezane za pripremu recepta. Pivsku flašu obložimo folijom.

Izvadite piletinu iz frižidera. Zatim je stavimo na flašu i stavimo u dubok pleh, a na dnu pleha stavimo pek papir. Masnoća će se tokom pečenja curiti u pleh. flašu stavite na sredinu pleha, a okolo poređate povrće začinjeno po vašoj želji. Zatim od pek papira napravimo malu "košuljicu" koju navučemo preko pileta da ne bi nam izgorelo. Stavimo u rernu zagrejanu na 180 stepeni Celzijusa. Pečemo je sat vremena na svaki kilogram težine piletine.

Napravite PIJANO PILE na pivskoj FLAŠI: Meso će biti sočno i mekano, a kora HRSKAVA i zlatna

Printscreen/Youtube

 

Ako smo pivo zamenili vodom, ne moramo ništa da radimo tokom pečenja. Međutim, ako piletinu pečete sa pivom u flaši, onda na svakih pola sata kašičicom posipate prstohvat soli u flašu. Ovo će omogućiti da pivo teče iz boce i vlaži meso.

Pred kraj pečenja skinite samo pek papir i ostavite da se pile još malo zapeče.

Prijatno!

Komentari (0)
Loading