Probali smo TRIKOVE sa interneta, a ovi NIKAKO ne rade, suze idu kao LUDE: Sečenje LUKA nikada nije lep posao, a evo koji je SAVET ISTINA

M. G. Vesti 12.04.2022 10:42 0

Ne moramo uvek da izgledamo kao da nam se srce slama dok sečemo luk.

Probali smo TRIKOVE sa interneta, a ovi NIKAKO ne rade, suze idu kao LUDE: Sečenje LUKA nikada nije lep posao, a evo koji je SAVET ISTINA

Shutterstock

Naročito ako su u pitanju veće količine. Luk je sastojak većine kuvanih jela, ali i nekih salata, te ga je teško izbeći. Ovde ćemo objasniti da li, od svih onih trikova koje smo videli, radi neki savet koji se mogu naći na internetu.

Zašto plačemo dok sečemo luk?

Razlog zašto plačete dok sečete luk jeste zbog njegovog evolucionog odbrambenog mehanizma koji treba da zaštiti biljku od oštećenja. Kada se luk seče, iz slomljenih ćelija oslobađaju se enzimi koji se zovu alinaze, koje zatim razgrađuju aminokiseline u luku na super isparljive supstance poput alicina i gasa koji se zove sin-propanetialni S-oksid. Gas se kreće kroz vazduh i iritira membranu na vašim očima.

Pošto niko ne želi da lije suze nad svojom daskom za sečenje, pojavili su se mnogi trikovi koji tvrde da smanjuju ili eliminišu iritaciju očiju prilikom seckanja luka.

Ovi trikovi rade 

Pošto su enzimi luka krivac za vaše suze, ključ je ili zaustaviti enzime, smanjiti njihovu aktivnost ili pokriti oči. Evo četiri trika koja, prema našem iskustvu, zaista funkcionišu.

Nosite naočare

Ako ste voljni da izgledate kao štreber i potrošite nekoliko dolara, možete kupiti par naočara za ove potrebe. Obično otpisujemo kuhinjske sprave za jednokratnu upotrebu kao trikove, ali oni rade, jer štite vaše oči od alicina u vazduhu. Slično tome, otkrili smo da nošenje kontakta tokom seckanja može smanjiti simptome.

Koristite oštar nož

Super-oštar kuhinjski nož će oštetiti zidove ćelija luka što je manje moguće, oslobađajući manje enzima u procesu. Pored toga, sigurnije je za vaše prste da koristite oštar nož nego tup.

Probali smo TRIKOVE sa interneta, a ovi NIKAKO ne rade, suze idu kao LUDE: Sečenje LUKA nikada nije lep posao, a evo koji je SAVET ISTINA

Pexels

 

Ohladite luk

Hlađenje luka u zamrzivaču na oko 30 minuta ili u frižideru na dva sata smanjiće količinu vaših suza. Hladna temperatura u suštini čini enzime sporim, što vam daje vremena da seckate bez plakanja. Imajte na umu da kako se luk zagreva, brže će otpustiti taj dosadni gas.

Provetrite svoju kuhinju

Ako ste u mogućnosti, otvorite prozor ili, još bolje, uključite ventilaciju. Cirkulacija vazduha će očistiti iritirajuću paru iz kuhinje.

3 trika koji stvarno ne rade

Paljenje sveće

Kada smo probali ovaj trik, jecali smo jako kao da smo upravo završili tužni film. Miris sveće nikako nije prikrio isparenja luka.

Trik sa vlažnim ubrusom

Prema virusnom TikTok-u, stavljanje vlažnog ubrusa pored daske za sečenje će odvući iritantni gas iz očiju. Ipak smo prolili nekoliko suza kada smo isprobali ovaj trik... možda smo samo veoma osetljivi?

Staviti luk u mikrotalasnu pećnicu

Prema legendi,na Internetu), grejanje luka u mikrotalasnoj pre sečenja će oslabiti aminokiseline koje izazivaju plač. U našem testu, samo je smrdelo.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading