Dva sjajna recepta: Napravite preukusne ĆUFTE i ČORBU, glavni je sastojak SOČIVO

M. G. Vesti 13.04.2022 10:35 0

Ovo su najbolji recepti za jela od sočiva

Dva sjajna recepta: Napravite preukusne ĆUFTE i ČORBU, glavni je sastojak SOČIVO

Shutterstock

U nastavku vam donosimo dva recepta, u kojima se sočivo priprema na različite načine, ali je svaki ponaosob vrlo interesantan i verujemo da će vam se dopasti.

Čorba od sočiva 

Sastojci:

- 1 glavica crnog luka

- kašika lista od celera

- peršunov list

- 3 šargarepe

- 500 ml soka od paradajza

- 1 kašika suncokretovog ulja

- 300 g sočiva

- so, biber i mlevena paprika po želji

Priprema

Najpre uzmite zrna sočiva i dobro ih operite, a zatim ih prokuvajte oko deset minuta u dosta vode. Potom, kao i kod pasulja, ovu vodu prospite. Zatim sitno iseckajte crni luk i propržite ga na ulju. Dodajte na kolute isečenu šargarepu i nakon toga ubacite i sočivo da se proprži oko minut uz mešanje. Dodajte so, biber i mlevenu papriku po sopstvenoj želji i ukusu. Ukoliko volite pikantnije čorbe, možete da dodate i ljutu papriku. Sve ovo zajedno pržite još oko 5 minuta, nakon toga dodajte sok od paradajza i malo manje od 1 l vode.

Ostavite poklopljeno da se kuva na umerenoj vatri oko pola sata, odnosno dok ne primetite da je sočivo skuvano. Možete na kraju da dodate i malo jabukovog sirćeta, a pri služenju čorba od sočiva se sjajno slaže i sa kiselim mlekom i pavlakom.

Napravite ćufte od sočiva

Sastojci:

- 200 g sočiva

- 100 g trapista

- tikvica

- glavica crnog luka

- 3 čena belog luka

- 1 jaje

- 50 ml maslinovog ulja

- 6 kašika prezle

- peršun

- so, biber i slatka pavlaka po želji

Dva sjajna recepta: Napravite preukusne ĆUFTE i ČORBU, glavni je sastojak SOČIVO

Shutterstock

 

Priprema

Sočivo operite i ubacite u dosta vode da se kuva oko 20 minuta. Za to vreme narendajte sir i tikvicu, a posebno iseckajte crni luk na kockice. Kada je kuvanje sočiva gotovo procedite i prebacite ga u duboku posudu da se ohladi. Ubacite sve sastojke i izmešajte, a potom dodajte i jaje, maslinovo ulje, prezlu, peršunov list i začinite po sopstvenoj želji koristeći so, biber i slatku pavlaku.

Dobro izmešajte da bi se stvorila jednaka masa, a onda vlažnim rukama pravite ćufte koje ćete posle uvaljati u kukuruzno brašno i prezlu. Podgrejte ulje u tiganju i pecite ih sve dok ne porumene. Zatim ih izvadite da se iscede. Navedena količina je dovoljna za 24 ćufte manjih dimenzija.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading