Torta kraljice Marije Karađorđević: Ovu kremastu poslasticu mesila je svake godine i služila SIROMAŠNOJ DECI, a recept je do skoro bio dugo čuvana TAJNA

K.Ć Vesti 03.03.2022 20:30 0

Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu sama mesila ovu tortu, čiji recept vam predstavljamo, i svake godine im je nosila za praznike

Torta kraljice Marije Karađorđević: Ovu kremastu poslasticu mesila je svake godine i služila SIROMAŠNOJ DECI, a recept je do skoro bio dugo čuvana TAJNA

Shutterstock

Kraljica Marija Karađorđević,supruga kralja Aleksandra i majka Petra I, poslednjeg jugoslovenskog kralja, bila je omiljena srpska vladarka. Cenili su je zbog neposrednosti u kontaktima sa običnim ljudima koji su mogli da je vide kako šeta u parku oko dvora, obučena skromno, baš kao i sve žene iz tog vremena.  

Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu sama mesila tortu, čiji recept vam predstavljamo, i svake godine im delila na praznike.

Torta kraljice Marije

Za koru: 7 belanaca, 150 g maslaca, 1 kesica vanil šećera, 70 g brašna, 150 g mlevenih oraha, 150 g šećera.

Prvi fil: 7 žumanaca, 150 g prah šećera, 2 kesice vanilin šećera.

Drugi fil: 150 g šećera, 4 kašike mleka, 150 g mlevenih oraha, 50 g maslaca.

Priprema: 

U jednom sudu umutitr čvrst sneg od belanaca. U drugom sudu omekšali maslac umutitr sa šećerom, pa postepeno dodajte brašno, orahe i vanilu, pa kada dobijete jednolična masa dodavati belanca kašiku po kašiku i lagano sjediniti. Peći u obavezno podmazanom i pobrašnjenom plehu, veličine 30x35cm, oko 20-25 minuta na oko 180 stepeni, proveriti čačkalicom.

U posebnoj činiji umutite žumanca sa šećerom u prahu i vanilom i prelijte preko pečene kore, zatim vratite u rernu da se suši na laganoj temperaturi oko 20 minuta na 100 stepeni, bocnite čačkalicom i bitno je da na čačakalici ne ostaje žuti krem.

Na laganoj vatri rastopite šećer i maslac sa mlekom i dodajte mlevene orahe. Smesu prelijte preko žutog fila i ostavite da se ohladi, zatim pospite mlevenim orasima.

Komentari (0)
Loading