Koliko DUGO smemo da čuvamo KUVANA JAJA: Ako ih jedemo posle OVOG DANA mogu da izazovu ozbiljne TEGOBE, evo kako da znate koje je SVEŽE

Vesti 16.04.2023 13:00 1

Postoje ljudi koji smatraju da uskršnja jaja mogu da se jedu danima nakon praznika. Do kada je preporučljivo da ih konzumiramo?

jaja

Shutterstock

Koliko dugo smete da jedete uskršnja jaja pre nego što postanu opasna po zdravlje? Posle koliko dana bi ih trebalo čuvati u frižideru? Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovaraju kuvar Milan Stojanović i nutricionista Branka Mirković.

- U frižideru ih treba držati, od 5 do 7 dana - kaže Branaka.

Ona dodaje da bi trebalo jaja odmah da čuvamo u frižideru nakon farbanja. Kaže da je u pitanju bezbednost i da bi trebalo voditi računa. 

- Neka stoji malo kao dekoracija, ali treba držati u frižideru. Jaja mogu da izazovu velike stomačne probleme - kaže Mirković.

Nutricionista je dodala da jaja treba da budu sveža kada ih kupimo, da treba voditi računa kada ih kuvamo, da ih hladimo u hladnoj vodi i odvojiti ona koja su puknuta, voditi računa i čime ih farbamo. 

Kuvar Milan Stojanović je objasnio i kako odrediti koje jaje je sveže, a koje ne.

- Ja određujem po težini. Trebalo bi da postoji deklaracija, datum. Sme da bude staro najviše 28 dana. Od 7 do 10 minuta kuvanja i što manje da stoje na stolu. Najbolje u frižideru gde mogu biti oko 5 dana - kaže Stojanović.

- Ceo život smo kuvali i farbali jaja u lukovini, možda u još nekim prirodnim bojama, ali stvarno ne znam šta bi još moglo. Ako želimo da budu šarena, onda posebno pravimo od ljubičastog luka, kako bi bilo u drugoj boji - kaže kuvar.

Nutricionistkinja kaže da ako vidimo da jaja u prodavnici stoje van frižidera, nikako ih ne bi trebalo kupovati. 

- Treba voditi računa da li su jaja ohlađena. Takođe, proverite da li su jaja cela, ukoliko ima polupanih jaja. Prava domaća jaja, ako su i koke dobro hranjene, mogu dugo da stoje van frižidera. Mi danas vidimo kakvog su jaja kvaliteta prema tome kako se jaja ljušte i kakva im je ljuska - ispričala je Branka Mirković.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Zumbul
19.04.2023 22:18

"Nutricionistkinja kaže da ako vidimo da jaja u prodavnici stoje van frižidera, nikako ih ne bi trebalo kupovati. " pa u skoro svim marketima stoje van frizidera vec godinama, kazu to je po evropskim standardima (jos jedan dokaz da iz EU nista pamento ne moze da dodje).