Napravite DOMAĆI KVASAC, potrebna su TRI sastojka: Od njega će testo rasti kao ludo, a hleb biti preukusan

M. G. Vesti 28.04.2022 10:33 0

Evo kako da napravite domaći kvasac.

Napravite DOMAĆI KVASAC, potrebna su TRI sastojka: Od njega će testo rasti kao ludo, a hleb biti preukusan

Shutterstock

Koliko puta vam se desilo da taman što se spremite da napravite omiljenu pogaču ili drugu poslasticu i shvatite da nemate kvasac u kući. Ne brinite, ne morate da idete do radnje iz udobnosti doma, možete ga napraviti sami i uvek biti spremni za omiljene recepte. Ono što je važno je da sastojke pomešate u staklenoj posudi i da u njoj čuvate kvasac, nije poželjno da bude od plastike.

Sastojci:

- 1 šolja brašna

- 1 šolja mlake vode

- 1 kašika šećera

Priprema

Pomešajte sve sastojke u glatku masu, pokrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom, samo vodite računa da nije na direktnoj toploti, jer to ubija kvasac. Proces fermentacije traje od 3-7 dana u zavisnosti koje ste brašno koristili i da li ste dodali šećer. Gotovo je kada s pojave mehurići na njemu i kada osetite poznat miris vrenja. Za jedan kilogram brašna biće vam potrebno oko dve šolje domaćeg kvasca. 

Ako želite da imate kvasac pri ruci svakog dana, možete u teglu sa domaćim kvascem, svaki dan dodavati po pola šolje mlake vode i brašna. Tako ćete ga "hraniti" svaki dan i imaćete konstantnu proizvodnju. Tada treba da mešate masu nakon dodavanja, pa koristite silikonsku ili drvenu varjaču.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading