Starinski recept za SIRUP OD ZOVE: Ukusan je i veoma ZDRAV, naše bake su ga koristile kao PREVENCIJU i jačanje imunog sistema

M. G. Vesti 03.05.2022 13:20 0

Zova je u punom cvatu i svakako je vreme da taj predivan miris i aromu spremimo i za naredne mesece. Mi smo izdvojili divan domaći recept za sirup u kojem će svi uživati.

Starinski recept za SIRUP OD ZOVE: Ukusan je i veoma ZDRAV, naše bake su ga koristile kao PREVENCIJU i jačanje imunog sistema

Shutterstock

Zovini cvetovi se beru tokom sunčanog vremena i to samo oni potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gde je berete, zagađena mesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezaprljani grm ove mirisne i lekovite lepotice.

Sastojci:

- 30 cvetova zove

- 3 l vode

- 40 g limunske kiseline

- 3 limuna

- 3 kg šećera

Priprema

Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata. Drugi dan tečnost procedite pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.

Za šta je sve dobar sok od zove?

Kao što smo već rekli, biljka zova je odavno poznata kao prirodni i narodni lek za mnoge bolesti. Osim toga, nju su naše bake koristile i u preventivne svrhe, jer je veoma korisna za jačanje imuniteta. Evo za šta se još može upotrebiti sok od zove kao lek:

Za regulisanje varenja i stomačne probleme

Većina voća i povrća može vam itekako pomoći ukoliko patite od problema sa stomakom. Tajna je u biljnim vlaknima koja praktično čiste creva, a bazga se može pohvaliti činjenicom kako sadrži čak 40 odsto dnevnih potreba za ovom korisnom materijom. Upravo zbog toga je sok od zove jedan od najboljih izbora ukoliko vas muče opstipacija, nadimanje i grčevi u stomaku.

Pomaže pri mršavljenju

Dobro obratite pažnju na skupe preparate koji se reklamiraju na televiziji, jer se u njima spominju upravo – biljna vlakna. Međutim, savetujemo vam izbegavanje tih proizvoda, jer su puni raznih hemikalija koje mogu štetno delovati na vaš organizam.Umesto toga, preporučujemo vam čaj od bazge za mršavljenje, koji osim što je daleko jeftiniji ujedno predstavlja potpuno prirodan preparat sa jako malo kalorija.

On će stvoriti osećaj sitosti zbog čega nećete imati potrebe za većim količinama hrane. Osim čaja možete piti i domaći sok od zove, ali isključivo sa medom, nikako uz šećer.

Pruža zaštitu srcu i kardio-vaskularnom sistemu

Nadovezaćemo se na priču o dijetetskim biljnim vlaknima, jer je njihova uloga i briga o zdravlju vašeg srca. Naime, zanimljivo je i to što se zova kao lek protiv holesterola može koristiti, jer ona pomaže eliminaciju viška loših masti iz krvotoka celog tela. Stoga vam ona može biti od velike pomoći kao zaštita od bolesti, kao što su ateroskleroza i povišeni krvni pritisak.

Starinski recept za SIRUP OD ZOVE: Ukusan je i veoma ZDRAV, naše bake su ga koristile kao PREVENCIJU i jačanje imunog sistema

Shutterstock

 

Čuva respiratorni sistem

Ako vas muče kašalj, upala grla, nagomilani sekret koji se teško izbacuje, pravo rešenje za vas je domaći sirup od bazge. On deluje tako što uz pomoć flavonoida najpre ublažava simptome, a na kraju eliminiše iritaciju respiratornog sistema.

Uz ovu biljku, iskašljavanje šlajma će vam biti daleko lakše i nećete dugo čekati na prve znakove olakšanja. Takođe, upotreba ovog preparata je preporučljiva osobama koje boluju od astme i bronhitisa.

Jača imunitet

Ovo je jedan od najboljih prirodnih lekova kada je u jačanje imuniteta u pitanju. Zbog svog antibakterijskog dejstva, štitiće vaš organizam od brojnih bolesti i zaraza. Stoga vas ne treba čuditi činjenica kako su naši preci radi preventive koristili sok od zove kao lek protiv gripa.

Pojedine kliničke studije dokazale su njenu učinkovitost i kod autoimunih bolesti, pa čak i pri ublažavanju određenih simptoma među osobama zaraženih HIV virusom.

Jača kosti i zglobove

Osim što će antioksidansi i flavonoidi pomoći vašim plućima u čišćenju, oni su od velike koristi i za još neke probleme. Recimo, ako patite od upale zglobova ili ste u fazi oporavka od preloma kostiju, esencijalni minerali koje bazga sadrži pomoćiće vam u bržem oporavku.

Zbog toga se ona nalazi u samom vrhu spiska prirodnih lekova protiv oboljenja koštane srži, pa vam savetujemo njenu upotrebu ukoliko želite da se zaštitite od osteoporoze.

Za lepšu i čistiju kožu lica

Još uvek se držimo antioksidanasa, pa ovog puta skrećemo pažnju na to kako sok od zove možete koristiti i ukoliko patite od pojave akni i bubuljica. Svakodnevna konzumacija ovog ukusnog napitka rešiće vas ovih neprijatnih problema, a koža lica će biti glatka, mekana i imaće ujednačeni ten.

Pored toga, ovaj domaći proizvod smatra svojevrsnim anti-age preparatom, jer ujedno smanjuje bore i uklanja staračke pege.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading