MENEMEM - tradiconalni TURSKI doručak: Orijentalni ukus za savršen početak dana

Najžena Vesti 19.11.2021 08:30 0

Tradicionalni turski doručak je jednostavno rapsodija ukusa, a već nakon prvog puta poželećete ga skoro svako jutro na vašoj trpezi

MENEMEM - tradiconalni TURSKI doručak: Orijentalni ukus za savršen početak dana

pixabay

Ovo jelo se jede u Turskoj iz tiganja, a sprema se za celu porodicu, a ljudi sa Balkana bi rekli da je ovo zapravo nešto dopunjen recept našeg popularnog BEĆARCA!

 

  • Puter
  • Jedan ili dva paradajza
  • Čili papričica ( može i naša zelena ljuta, ko ne voli ljuto, može običnu svežu papriku)
  • Mladi crni i beli luk ( za meru za jednu osobu, treba vam dva struka crnog i jedan belog ili kombinacija, kako volite)
  • Malo nane
  • Veza korijandera ( može i peršun)
  • Jaja ( izvadite ih iz frižidera pre spremanja)

 

Priprema:

Paradajz očistite od semenki i  sredine. Iseckate na kockice. Puter ste istopili, na to stavite paradajz, na srednju temperaturu na ringli.

Najpre propržite, pa dodajte seckani čili i sve to pržite kratko. Dodajte mladi luk. Lagano mešajte i pojačajte ringlu za jedan stepen. Po ukusu dodajte biber i so, a kada se uprži dodajte seckanu nanu i korijander. 

 U tiganju nema tečnosti i ne brinite da će nešto izgoreti.

Na spremljenu masu, razbijete jaja. Ko voli može sve to da izmeša i da praktično dobije omlet. Sa varjačom provlačite između jaja, da se belance sjedini sa povrćem. Možete i jedno jaje da ostavite sa žumancetom, a da ovo drugo( ili više) umešate.

Sklonite sa ringle, poklopite ga da i sa gornje strane žumance se malo „skuva“, ali da ipak bude živkasto. Još jedna varijacija je da, ako volite baš pečeno, tiganj stavite u rernu i tako dovršite jelo.

 

Komentari (0)
Loading