Biljka koja jača SRCE i KRVNE SUDOVE: Čupamo je misleći da je KOROV, a travar Momčilo nam je dao savršen RECEPT kako da je iskoristimo

M. Gavrilović Vesti 20.10.2022 14:05 0

Omiljeni recept travara Momčila idealan za period od proleća do kasne jeseni

Biljka koja jača SRCE i KRVNE SUDOVE: Čupamo je misleći da je KOROV, a travar Momčilo nam je dao savršen RECEPT kako da je iskoristimo

NajŽena/ Ilustracija/ Shutterstock/ Printscreen

Travar i novinar Momčilo Antonijević podelio je za portal NajŽena.rs omiljeni recept iz svoje nove knjige "Divlji kuvar". U pitanju su urnebesne tikvice u tuštu. 

Antonijević navodi da je tušt korov koji raste svuda, ali je veoma malo korišćen. Ukusan je i neverovatno lekovit za srce, krvne sudove, a i reguliše nivo holesterola i šećera u krvi. 

Tušt je poreklom iz Indije i Kine, a naučna istraživanja su dokazala lekovitost ove biljke. U pitanju je biljka koja veoma brzo raste, te se može brati već nakon 20-30 dana. Čak i kada ga jednom posečete, tušt će rasti. Sezona mu je od proleća do kasne jeseni, a cveta od jula do oktobra. Cvetovi su zvezdasti i žute boje. Nakon cvetanja formira mahune sa poklopcem u kojima se nalazi sitno, crno seme.

Naučna istraživanja su pokazala da tušt sadrži više antioksidansa od spanaća, više beta-karotena od šargarepe, a prepun je i omega 3 masnih kiselina koje se nalaze uglavnom u ribljim uljima. Tušt je bogat i drugim vitaminima, kao što su vitamin A, B2, C, E. Sadrži dosta kalijuma (494mg) i magnezijuma, a tu su i kalcijum, gvožđe, fosfor i mangan.

Dobar je za jačanje imuniteta, jer deluje antibakterijski i protivupalno. Zatim, poboljšava cirkulaciju i sprečava stvaranje ugrušaka krvi u aterijama, jača srce i krvne sudove. Pored toga, deluje efikasno protiv nervoze, a osušeni listovi tušta imaju 16 procenata akivnih antidepresivnih supstanci. Kao sveža biljka tušt je diuretik i blagi laksativ. Brojni izvori navode da pomaže ubrzavanju zarastanja rana, sprečavanju glavobolje, migrene, navodi se u publikaciji Hrana iz prirode, travara Marka Stevanovića.

Biljka koja jača SRCE i KRVNE SUDOVE: Čupamo je misleći da je KOROV, a travar Momčilo nam je dao savršen RECEPT kako da je iskoristimo

Shutterstock

 

 

Urnebesne tikvice na tuštu

Sastojci:

  • dve mlade tikvice
  • 150g feta sira
  • kašičica ljute aleve paprike mlevene
  • kašičica ljute aleve paprike tucane
  • jedan čen belog luka
  • supena kašika ulja
  • dobra šaka (ili dve) svežeg tušta
  • so
  • malo seckanih lešnika

 

Priprema

Tikvice zasecite na krajevima, pa ih po dužini isecite na pola. Od svake polovine probajte da dobijete 3 ili četiri dugačka, ne previše tanka, šnita. Dobro ih posolite i ostavite da puste višak vode. Za to će vam trebati dvadesetak minuta. Ocedite vodu i trake tikvica prebacite na ubrus da se dobro osuše.

Za to vreme napravite urnebes: pomešajte sir, aleve paprike, zgnječen ili sitno iseckan čen belog luka i ulje. Sve dobro izgnječite viljuškom, dok ne dobijte homogenu ružičastu masu.

Osušene tikvice grilujte na roštilju ili u gril tiganju. Nemojte ih mazati uljem jer će se zalepiti. Za nekoliko minuta tikvice će dobiti crne štrafte, a to baš želimo. Pustite da se malo prohlade pa ih filujte urnebesom i po kojom grančicom svežeg tušta.

Na nekom lepom velikom tanjiru razbacajte tušt i na toj zelenoj postelji servirajte urnebesne smotuljke. Na kraju pospite sve krupno seckanim lečnicima koji će dodati hrskavost. Ko je zavisnik od maslinovog ulja kao ja, poprskaće sve sa nekoliko kapi hladnoceđenog ekstra devičanskog ulja.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading