Recept za PRAVI starinski sok od ZOVE: Napravite sirup od 40 CVETOVA čiji miris vraća u detinjstvo

M. G. Vesti 12.05.2022 12:39 0

Nema ništa bolje od hladnog soka od zove kada su napolju letnje vrućine i žege

Recept za PRAVI starinski sok od ZOVE: Napravite sirup od 40 CVETOVA čiji miris vraća u detinjstvo

Shutterstock

Zova je biljka koja je poznata po svojim lekovitim svojstvima, a od davnina se koristi i za pripremu soka koji svojim ukusom krepi i podiže nivo energije u organizmu.

Ona cveta tokom meseca maja, a sada je pravo vreme da odete u šumu ili na neku livadu koja nije izložena zagađenjima i da uberete sveže cvetove od kojih ćete napraviti sirup za sok u kojem će uživati svi članovi porodice.

Pripremite dublji lonac, prvo operite cvetove dobro, a onda počinje priprema ovog čudotvornog soka.

Sastojci:

  • 40 cvetova zove
  • 5l vode
  • 4 kesice limuntusa
  • 3 kg šećera
  • 4 limuna

Priprema

Sveže ubrane cvetove zove operite pod mlazom vode, pa ih stavite u lonac i pospite limnuntusom, pa rukama malo istrljajte cvetove. Potom odozgo sipajte vodu, stavite limunove isečene na krugove, poklopite i ostavite tako da stoji 24 sata.

Nakon 24 sata uzmite gazu i procedite sok u drugu posudu. Dodajte šećer i promešajte pa ostavite da stoji dok se šećer ne istopi. Povremeno je potrebno promešati sok da bi se šećer što pre otopio.

Pripremite flaše koje ste prethodno sterilisali u rerni. Naspite sok u flaše i stavite u frižider ili na neko drugo hladno mesto. Sirup možete da razblažite običnom ili kiselom hladnom vodom.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading