Najbolji RECEPT za punjene TIKVICE: Oduševiće vas ova KOMBINACIJA ukusa, probajte da dodate jedan ZAČIN!

Ž. T. Vesti 14.05.2022 11:40 0

Tikvice su savršena namirnica za prolećni ručak

Najbolji RECEPT za punjene TIKVICE: Oduševiće vas ova KOMBINACIJA ukusa, probajte da dodate jedan ZAČIN!

Printscreen/Youtube

Sastojci
Potrebno je:

  • 4 srednje tikvice
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 400 g mlevenog mesa (junetine)
  • 1 šargarepa
  • 2 manje šoljica pirinča
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1/2 kašičice aleve paprike
  • 1 kašičica seckanog bosiljka (može suvi)
  • so (po ukusu)
  • ulje (za pripremu fila)
  • čeri paradajz
  • nekoliko maslina

Za preliv:

  • 1/2 kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • malo soli
  • 3 kašike mleka

Priprema:

Iseckati crni i beli luk, propržiti na ulju, da dobije slatkastu boju. Dodati alevu papriku i meso.
Pirinač malo obariti u vodi. Ocediti i dodati smesi, zatim dodati izrendanu šargarepu, seckan bosiljak, suvi biljni začin i so po potrebi. Sve dobro sjediniti i upržiti na umerenoj vatri.
Tikvice oprati, oljuštiti i iseći na polovine po dužini, pa onda na polovinu horizontalno.
Kašičicom izdubiti tikvicu tako da dobijete koritanca.Ostaviti i levu i desnu ivicu tikvice, tako da zadrži fil u njoj.
Koritanca napuniti filom, preko fila staviti sitno naseckane masline i čeri paradajz presečen na pola. Naliti vode do polovine tikvica, pokriti i krčkati na tihoj vatri oko 15-ak minuta.
Rernu zagrejati na 200 C i staviti da se malo zapeku.
Umutiti jaja sa pavlakom, mlekom i solju. Kada se tikvice malo zapeku, izvaditi iz rerne i preliti, pa vratiti u rernu, da dobiju lepu žutu boju.
Jelo je jako ukusno i moji ukućani ga obožavaju. Prijatno!

Komentari (0)
Loading