Recept za rižoto sa šparglom i dimljenim lososom: Idealno rešenje za zdrav obrok

K.Ć. Vesti 16.05.2022 22:30 0

Najlepši recept za pripremu špargle

Recept za rižoto sa šparglom i dimljenim lososom: Idealno rešenje za zdrav obrok

Shutterstock

Sastojci za 2 osobe:

  • oko 140 g arborio pirinča
  • jedna veza špargli 
  • 1 crni luk
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2-3 čena belog luka
  • oko 350-400 ml pileće supe
  • oko 120 ml belog vina
  • 100 g dimljenog lososa
  • 60 g maslaca
  • sveže mleveni biber
  • so

Priprema

Prvo očistite šparglu od drvenastog dela drške. Odsecite vrhove, pošto oni ostaju za ukrašavaje i spremaćemo ih odvojeno. Vrhove sklonite, a ostatak drške iseckajte na manje komadiće. Isecite crni luk veoma sitno, kao i beli. Ostavite par komadića dimljenog lososa za ukrašavanje (ako želite), a ostatak iscepkajte rukom na komadiće.

Za ovu akciju, potrebne su vam 2 šerpe. Jedna veća u kojoj ćete praviti rižoto, i druga manja u kojoj je supa. Prvo dobro ugrejte supu, jer se u rižoto dodaje isključivo vruća. Kad se ugreje, pomerite tu šerpu sa supom, pa na istu ringlu sada stavite šerpu za rižoto. Sipajte u nju maslinovo ulje i propržite crni luk.

Mora da se uprži tako da se ne oseća pod zubima i da postane “staklast”. Ako treba, dodajte malo vode tokom prženja, ali vrlo malo jer mora da ispari pre dodavanja drugih sastojaka. Kad je crni luk skoro potpuno omekšao, dodajte beli luk. Kad se i on malo uprži (ni jedan luk ne treba da potamni, pazite na ovo) – ubacite pirinač, koji takođe treba propržiti tako da ona “perla bela” boja arborio pirinča postane malo staklasta i “providna”, a svako zrno bude obloženo masnoćom. Kada se to desi, sipajte belo vino. Pogledajte na sat, jer će od ovog momenta biti potrebno oko 18 minuta za kuvanje pirinča.

Belo vino mora potpuno da ispari pre nego što nalijete supu. Dodajte za početak 2 kutlače i sada umereno posolite i pobiberite – pa ćete korekciju uraditi kad je jelo skoro gotovo. Kuvajte na umerenoj temperaturi, mešajući nežno drvenom varjačom kako se pirinač ne bi raspao, splepio ili zalepio za dno. Kad god nestane supe, dodajte po kutlaču ili dve. Radite ovo polako i postepeno, jer rižoto ne kraju treba da bude kremast – ni tečan, ni suv.

Negde na 14. minutu, kada je pirinač skoro gotov, ubacite naseckanu šparglu i nastavite s kuvanjem. Onog momenta kada je pirinač gotov (a dobro je da probate zrna tokom kuvanja) ubacite i maslac. Čim ga umešate, dodajte i dimljenog lososa, pa odmah sklonite s ringle. Promešajte još jednom, korigujte so i biber ako ima potrebe. Poklopite šerpu da rižoto odmori 3-4 minuta.

Sada na još uvek vruću ringlu prebacite praznu šerpicu u kojoj je bila supa (sačuvajte malo supe u čaši, ako je ostalo). Sipajte trunku maslinovg ulja i propržite vrhove špargli. Vrhovima je, kao što sam napomenula, potrebno manje vremena – samo par minuta. Pred kraj, posolite ih, i ako želite dodajte malo supe da se špargla dodatno aromatizuje i omekša.

Servirajte rižoto ukrašen preostalim dimljenim lososom i vrhovima špargli.

Komentari (0)
Loading