Čorbast pasulj sa MEDITERANA: Starinski recept koji stiže direktno sa MORSKE obale!

Vesti 24.05.2022 11:05 0

Čorbast pasulj sprema se i na Mediteranu i to na maslinovom ulju, sa puno povrća i mirisnih začina

Čorbast pasulj sa MEDITERANA: Starinski recept koji stiže direktno sa MORSKE obale!

Shutterstock

Isprobajte ovaj recept i nećete zažaliti. Laganija verzija svima dobro poznatog jela, savršeno se uklapa u tople letnje dane.

Sastojci:

  • 500g belog pasulja tetovca
  • 4 šargarepe isečene na sitne kockice
  • 2 crna luka sitno seckana
  • 2 štapića celera sitno seckana
  • 2 manja praziluka
  • 2 crvene paprike šilje
  • 2 kašike paradajz koncentrata ili čaša pelata
  • Lovorov list
  • Maslinovo ulje
  • Suvi začin, so, biber, bosiljak

Priprema:

Pasulj potopimo veče pre same pripreme u dosta hladne vode. 

Ispiramo pasulj pod mlazom vode, sipamo ponovo hladnu vodu, koliko da prekrije pasulj, dodamo lovorov list i kuvamo na srednjoj vatri oko 60 minuta dok na pola ne omekša.  

Procedimo pasulj i ostavljamo ga po strani da pripremimo povrće koje smo sitno iseckali prethodno.

Na maslinovom ulju dinstamo luk i praziluk dok ne postanu providni. Dodajemo šargarepu, celer i papriku i na kraju paradajz.  Vraćamo i pasulj u šerpu, prelijemo uvek toplom vodom da se ne prekine proces kuvanja. Dodajemo suvi začin, biber i bosiljak,nastavljamo kuvanje u poklopljenoj šerpi bar još pola sata.

Kada je pasulj potpuno omekšao dodajemo malo maslinovog ulja i mešamo po mogućstvu drvenom kašikom.  Servirajte uz kozji sir i masline ili u vreme posta sa turšijom i svežim hlebom.

Ako baš volite tradicionalni pasulj sa mesom, prilikom procesa kuvanja dodajte parče slanine.

Prijatno!

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading