Isprobajte ovaj recept i nećete zažaliti. Laganija verzija svima dobro poznatog jela, savršeno se uklapa u tople letnje dane.
Sastojci:
- 500g belog pasulja tetovca
- 4 šargarepe isečene na sitne kockice
- 2 crna luka sitno seckana
- 2 štapića celera sitno seckana
- 2 manja praziluka
- 2 crvene paprike šilje
- 2 kašike paradajz koncentrata ili čaša pelata
- Lovorov list
- Maslinovo ulje
- Suvi začin, so, biber, bosiljak
Priprema:
Pasulj potopimo veče pre same pripreme u dosta hladne vode.
Ispiramo pasulj pod mlazom vode, sipamo ponovo hladnu vodu, koliko da prekrije pasulj, dodamo lovorov list i kuvamo na srednjoj vatri oko 60 minuta dok na pola ne omekša.
Procedimo pasulj i ostavljamo ga po strani da pripremimo povrće koje smo sitno iseckali prethodno.
Na maslinovom ulju dinstamo luk i praziluk dok ne postanu providni. Dodajemo šargarepu, celer i papriku i na kraju paradajz. Vraćamo i pasulj u šerpu, prelijemo uvek toplom vodom da se ne prekine proces kuvanja. Dodajemo suvi začin, biber i bosiljak,nastavljamo kuvanje u poklopljenoj šerpi bar još pola sata.
Kada je pasulj potpuno omekšao dodajemo malo maslinovog ulja i mešamo po mogućstvu drvenom kašikom. Servirajte uz kozji sir i masline ili u vreme posta sa turšijom i svežim hlebom.
Ako baš volite tradicionalni pasulj sa mesom, prilikom procesa kuvanja dodajte parče slanine.
Prijatno!
BONUS VIDEO