Najpoznatiji KUVAR na svetu, Džejmi Oliver savetuje: Na ovaj način ISKORISTITE svaki komad HRANE i drastično UŠTEDITE novac

M. O. Vesti 24.05.2022 20:00 0

Ovi saveti zaista ,,zlata'' vrede

Najpoznatiji KUVAR na svetu, Džejmi Oliver savetuje: Na ovaj način ISKORISTITE svaki komad HRANE i drastično UŠTEDITE novac

Printscreen/Instagram

Današnje vreme je takvo da je svaki komad hrane veoma važan i bitan, te mnogi ljudi uskoro će početi da gledaju kako da svaku namirnicu iskoriste u potpunosti i na taj način uštede svoj novac.

Sve je više pokreta širom sveta koji se zalažu protiv bacanja bespotrebnog rasipanja hrane. Uspešni šefovi iz svetskih restorana otkrivaju kako da i od otpadaka napravite ukusan obrok. Prva dva obroka, pripremio vam je Džejmi Oliver.

Salata od hleba

Čuveni šef Džejmi Oliver kaže da hleb nikada ne bi trebalo bacati. Od njega se može napraviti svašta ukusno, recimo klasična italijanska supa od hleba i paradajza ili salata.

Od bajatog hleba napravite krutone, a ako pretpostavljate da nećete pojesti celu veknu dok ne postane bajat, isecite ga na tanko i ostavite da se sam stvrdne u tost. Odlično će vam poslužiti za bruskete.

Pire od krompirove ljuske

U jednom londonskom restoranu kad oljušte povrće, otpatke ne bacaju. Najbolji ukus cvekla, celer i šargarepa kriju zapravo u ljusci. Ovde prave i jednostavan pire od ljuske krompira: skuvaju je u slanoj vodi sa i začine puterom, biberom i mlaćenicom.

Printscreen/Instagram

 

Ne bacajte masnoću od mesa

Nakon što pripremite meso, ne bacajte masnoću koja ostane. Na njoj možete krčkati povrće ili bilo koju drugu hranu, daće joj odličan šmek. Njom možete začiniti supu, pržiti jaja, a i čuvati je u tegli u frižideru i po potrebi je koristiti umesto ulja na kom mnogi kuvaju.

Limunova kora kao začin

Svi mi bacimo koru limuna čim ga iscedimo za limunadu. Ipak, stručnjaci kažu da bi bilo dobro iseći je na tanko, uvaljati u so, staviti u teglu i četiri dana držati na sobnoj temperaturi. Od fermentacije dobićete divan kiselkast začin koji možete da stavljate u jela umesto limuna.

Kupujte pomalo i često

Kad krenete u nabavku namirnica, gledajte da kupujete pomalo, ali često. Uzimajte samo ono što vam treba kako vam ne bi ostao višak hrane koji se potom skoro uvek pokvari i propadne. Posebno pripazite na namirnice zelenu salatu, paradajz i pečurke i kupujte samo koliko vam treba za obrok.

 

 

Komentari (0)
Loading